Biorę maliny i 3 składniki. Błyskawicznie robię najlepszy domowy dżem idealny na zimę

szybki dżem malinowy
Autor: Shutterstock Z tych zdrowych owoców zrobisz szybki domowy dżem. W zimie będziesz go mieć zawsze pod ręką.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dżem na szybko? Najlepiej wybrać ten prosty i błyskawiczny przepis i przygotować kilka słoików znakomitego dżemu malinowego. Wystarczą cztery składniki i niecała godzina pracy, aby zrobić taki wyśmienity domowy dżem. Ekspresowe przygotowanie to niejedyna jego zaleta. Poznajcie sprawdzony przepis na błyskawiczny dżem z malin.

Jakie szybkie przetwory można zrobić z malin?

Maliny to pyszne i pełne zdrowia sezonowe owoce, które idealnie sprawdzą się do przygotowania domowych przetworów. Oprócz konfitur i błyskawicznego dżemu malinowego, na który przepis znajdziecie poniżej, z tych smakowitych owoców można też zrobić obłędny syrop, który będzie niezastąpiony w czasie jesiennych i zimowych infekcji. Te sezonowe owoce nadają się do zrobienia domowego octu, wina czy nalewki. Maliny można też mrozić.

Jak zrobić szybki dżem malinowy?

Przepis na domowy dżem ze świeżych malin, na które sezon jest już w pełni, jest nie tylko łatwy. To szybki sposób na przygotowanie czterech słoików o pojemności 200 ml na zimę. Na liście składników znalazły się cztery produkty. Oprócz tytułowych malin potrzebny jest także cukier, sok z cytryny oraz pektyna, która zagęszczą owoce.

Pektyny to naturalne substancje pochodzące z roślin, które wykazują właściwości żelujące. Są rozpuszczalnym błonnikiem pokarmowym i mają korzystny wpływ na zdrowie. Wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu. Są dostępne w formie proszku w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych marketach i w internecie.

Jak więc zrobić błyskawiczny domowy dżem malinowy? Z tym szybkim przepisem jest to łatwe i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie. Słoiki z wyśmienitym szybkim dżemem ze świeżych malin warto zapasteryzować, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia.

  • 1. krok – oczyszczenie i opłukanie malin
  • 2. krok – przełożenie malin do garnka, zasypanie cukrem i odstawienie na 10 minut
  • 3. krok – gotowanie malin 15 minut
  • 4. krok – dodanie soku z cytryny i pektyny, gotowanie 10 minut
  • 5. krok – przełożenie dżemu do słoików i zapasteryzowanie ich

Ile cukru do malin na dżem?

W tym prostym i szybkim przepisie na domowy dżem z malin jednym ze składników jest cukier. Nie tylko nadaje słodyczy, ale i stanowi naturalny konserwant. Zabezpiecza przetwory z owoców przed grzybami i pleśnią. W tym przepisie na jeden kilogram malin potrzebne jest 500 gramów cukru. To idealna ilość, która sprawi, że szybki domowy dżem malinowy będzie w sam raz słodki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych malin
  • 500 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 20 g pektyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebrać i usunąć szypułki oraz listki. opłukać pod bieżącą wodą. Delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Przełożyć do większego garnka i wsypać cukier. Odstawić na 10 minut, aż owoce zaczną puszczać sok.
  • Podgrzewać na średnim ogniu 15 minut, aż maliny zaczną się rozpadać. Bardzo często mieszać, aby owoce nie przywarły do dna.
  • Wlać sok z cytryny i wsypać pektyny. Wymieszać i gotować 10 minut, aż masa malinowa stanie się gęsta.
  • Dżem malinowy przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Zapasteryzować.
  • Po ostygnięciu wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników lub placków, deserów i ciast.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej