Barszcz ukraiński: przepis. Jak zrobić pyszny barszcz?
2022-02-28
łatwy
75 min
4
Dieta bezglutenowa
Barszcz ukraiński ma wielu zwolenników. Można go przygotować na kilka sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor - intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy!
SKŁADNIKI
- 200 g mięsa rosołowego
- 2 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- ćwiartka małej główki kapusty
- 3 suszone grzyby
- 6 buraków
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g białej fasoli
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć, a jak nieco zmięknie, zmienić wodę, ugotować do miękkości, odsączyć.
- Mięso i grzyby zalać zimną wodą i gotować godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Marchewki, pietruszki i buraki pokroić w słupki, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać warzywa do zupy.
- Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy.
- Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut.
- Wyjąć mięso, pokroić na kawałki i ponownie dodać do zupy. Dodać fasolę.
- Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.
- Jak chcemy, to można dodać śmietanę – ewentualnie można ją dodać już na talerzach.
- Wsypać posiekany koperek. Podawać z połówką jajka na twardo.
Beszamel - Buraki