Barszcz czerwony z uszkami: łatwy przepis na wigilijną zupę

2019-12-18
Piotr Szczęśniak
Barszcz czerwony z uszkami: łatwy przepis na wigilijną zupę
Autor: photos.com Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie to prawdziwy rarytas.
średni
40 min
4

Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym to tradycyjna świąteczna zupa. Dla wielu z nas jest czułym wspomnieniem rodzinnej Wigilii. Dla innych może być kulinarnym odkryciem. Esencjonalny barszcz na buraczanym zakwasie o nieco słodkawym smaku i pyszne uszka z grzybowym nadzieniem to idealne zestawienie. Barszczu czerwonego z uszkami z farszem grzybowym nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, jak przyrządzić barszcz z uszkami.

Polecamy także inne przepisy na wigilijne barszcze:

Prosty barszcz czerwony

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Barszcz wigilijny Magdy Gessler.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki

Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej

250 ml wody (wrzątek)

1 jajo

200 ml oleju lnianego

sól, pieprz młotkowany

 

Składniki na farsz:

1 kg kapusty kiszonej

15 dag suszonych podgrzybków

2 cebule

150 ml oleju lnianego

sól, pieprz, cukier

majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

 

Składniki na barszcz:

1 kg buraków

2 jabłka

duża cebula

4 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

liść laurowy, majeranek, ziele angielskie

100 ml octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę opłukać, zagotować dwukrotnie w osolonej wodzie.

Dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie. Ugotować. Wszystko odsączyć, wystudzić, mocno odcisnąć i drobno siekać. Dorzucić cebulę podsmażoną na oleju. Przyprawić do smaku.

Ciasto zagnieść i podzielić na pół.

Do jednej części dodać utłuczony pieprz. Przygotować z uszka nakładając wcześniej przygotowany farsz. Ugotować.

Buraki i cebulę pokroić w talarki, a jabłka w ćwiartki i wrzucić do garnka z wodą.

Przyprawić czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, cukrem i solą. Gdy barszcz się zagotuje, zakwasić octem.

Odstawić na dobę. Przecedzić i ponownie zagotować.

Piotr Szczęśniak