Sos ziołowo-winogronowy

2021-03-29
Archiwum Zdrowia
winogrona
Autor: pixabay.com Z ciemnych winogron można przyrządzić wyśmienity sos do mięs
łatwy
30 min
4

Przepis na sos ziołowo-winogronowy, doskonały dodatek do wszystkich mięs, a w szczególności do drobiu i wieprzowiny, a także do ryb. Sprawdź, jak zrobić delikatny, słodki i aromatyczny sos z winogron z dodatkiem czosnku, estragonu i kolendry

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Greckie gołąbki w liściach winogron

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego estragonu
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry
  • łyżka posiekanego koperku
  • kieliszek (100 ml) białego wytrawnego wina
  • sól, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte winogrona zmiksuj z łyżką przegotowanej wody, winem, posiekanym czosnkiem i zieleniną.
  • Przypraw solą i cukrem.
  • Sos przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Wstaw do lodówki na 30 minut. 
Archiwum Zdrowia