Sos ziołowo-winogronowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na sos ziołowo-winogronowy, doskonały dodatek do wszystkich mięs, a w szczególności do drobiu i wieprzowiny, a także do ryb. Sprawdź, jak zrobić delikatny, słodki i aromatyczny sos z winogron z dodatkiem czosnku, estragonu i kolendry.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
Przepiórki duszone z winogronami: przepis
Greckie gołąbki w liściach winogron
SKŁADNIKI
- 1/2 kg winogron
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego estragonu
- 2 łyżki posiekanych listków kolendry
- łyżka posiekanego koperku
- kieliszek (100 ml) białego wytrawnego wina
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte winogrona zmiksuj z łyżką przegotowanej wody, winem, posiekanym czosnkiem i zieleniną.
- Przypraw solą i cukrem.
- Sos przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Wstaw do lodówki na 30 minut.