Smażę pieczarki i mieszam z tymi składnikami. W mig mam pyszną domową pastę do chleba
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak urozmaicić kanapki? Pysznym zamiennikiem wędlin i serów są pasty kanapkowe. Są nie tylko smaczne, ale i łatwe do przyrządzenia w domu. Nie inaczej jest z tą pełną smaku pastą ze smażonych pieczarek. Smarowidło smakuje rewelacyjnie i jest bardzo proste. Pasuje do każdego rodzaju chleba. Jak zrobić ten przysmak? Oto najłatwiejszy na świecie przepis na pastę kanapkową ze smażonymi pieczarkami w roli głównej.
Z czego można zrobić pastę na kanapki?
W sieci krąży mnóstwo prostych i szybkich receptur na pasty kanapkowe. Przepis na pastę ze smażonych pieczarek wyróżnia się nie tylko głębokim smakiem. Ten pyszny i aromatyczny dodatek do chleba składa z kilku produktów, które są w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Pieczarkowe smarowidło można więc robić bez względu na pogodę za oknem. To również dobry pomysł na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstanie pyszny dodatek do pieczywa w stylu zero waste.
Co więc jest niezbędne, aby przyrządzić domową pastę kanapkową o smaku pieczarek? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:
- pieczarki
- cebula
- jajka ugotowane na twardo
- majonez
- musztarda
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę kanapkową ze smażonych pieczarek?
Przepis na domowe smarowidło do chleba przyrządzone ze smażonych pieczarek jest prosty. Przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Pastę pieczarkową robi się w miarę szybko, ale przed podaniem warto wstawić ją do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jak robi się dobrą pastę ze smażonych pieczarek? Postępując według tego sprawdzonego przepisu obłędne smarowidło do chleba uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – usmażenie pieczarek z cebulą
- 2. krok – posiekanie jajek i wymieszanie ich z pieczarkami z cebulą i pozostałymi składnikami
- 3. krok – schłodzenie pasty pieczarkowej w lodówce
Jak podawać pastę ze smażonych pieczarek?
Przepis na pastę kanapkową przyrządzoną na bazie smażonych pieczarek dobrze jest mieć pod ręką. To uniwersalne smarowidło do chleba, które zaskoczy niebanalnym smakiem. Dzięki temu, że wszystkie niezbędne produkty dostępne są przez cały rok, pastę można robić na okrągło. Idealnie komponuje się z pieczywem. Można podać do niej chleb na zakwasie lub drożdżach, domowe bułeczki lub chrupiące tosty. Pasta ze smażonych pieczarek sprawdzi się też jako przekąska. Pysznie smakuje z nachosami, paluszkami grissini czy świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obrane i starte na tarce pieczarki. Smażyć, aż grzyby zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka obrać i posiekać. Przełożyć do miski.
- Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.