Jak dobrze usmażyć pieczarki na patelni? Zastosuj ten sprawdzony trik

2024-01-17 14:37

Są najpopularniejszym gatunkiem grzybów na całym świecie dostępnym bez względu na porę roku. Przyrządza się z nich wyjątkowo smaczne i aromatyczne dnia i na ciepło, i na zimno. Pieczarki, bo to o nich właśnie mowa, są pyszne i uniwersalne. Ale jak smażyć pieczarki, aby nie ściemniały i pozostały jędrne? Oto sprawdzony patent na pieczarki smażone na patelni.

jak usmażyć pieczarki
Autor: Shutterstock Jak zrobić smażone pieczarki? Oto prosty patent na jędrne pieczarki z patelni.

Spis treści

  1. Pieczarki w przepisach kulinarnych
  2. Jak zrobić pieczarki smażone na patelni?
  3. Jak długo smażyć pieczarki?
  4. Jak smażyć pieczarki, aby były jędrne i jasne?

Pieczarki w przepisach kulinarnych

Pieczarki to grzyby, które są nie tylko smaczne i aromatyczne. Wyróżniają się tym, że można je kupić przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. W internecie krąży mnóstwo przepisów na pyszne dania z pieczarkami w roli głównej. Przyrządza się z nich zupy, sosy i farsze do pierogów czy krokietów. Są składnikiem tradycyjnych zapiekanek, sałatek i past kanapkowych.

Smażone pieczarki dobrze łączą się z cebulą i innymi warzywami. Ich smak podkreślają świeże zioła i odpowiednio dobrane przyprawy. Z pieczarkami doskonale komponuje się sos sojowy. Dobrym dodatkiem do smażonych pieczarek jest ser żółty.

W wielu przepisach kulinarnych pieczarki należy usmażyć na patelni. Najlepsze smażone pieczarki to takie, które zachowują swój kolor i są jędrne. Jak więc usmażyć pieczarki, aby nie ściemniały i nie stały się miękkie? Wystarczy zastosować sprawdzone triki, dzięki którym można usmażyć najpyszniejsze pieczarki z patelni.

Jak zrobić pieczarki smażone na patelni?

Pyszne smażone pieczarki można zrobić łatwo i szybko. Przede wszystkim liczy się sposób pokrojenia grzybów. Im grubsze plastry, tym pieczarki po usmażeniu zachowają jędrność. Duże pieczarki można pokroić także na ćwiartki lub ósemki. Małych grzybów wcale nie trzeba kroić. Można usmażyć je w całości.

Zbyt cienko pokrojone pieczarki szybko zwiędną na patelni. Staną się miękkie, szybko ściemnieją i będą po prostu niesmaczne. Jeżeli pieczarki mają być składnikiem farszu lub pasty kanapkowej, warto zetrzeć je na tarce lub bardzo drobno posiekać. W obu przypadkach grzyby powinny być miękkie, aby łatwiej było zrobić z nich zwartą masę.

Jak długo smażyć pieczarki?

Pieczarki należy smażyć na patelni na oliwie z oliwek, oleju roślinnym lub maśle. Tłuszcz należy dobrze rozgrzać i dopiero wrzucić na patelnię pokrojone grzyby. Trzeba je często mieszać i smażyć, aż staną się złote i zaczną się delikatnie rumienić.

Jak smażyć pieczarki, aby były jędrne i jasne?

Pieczarki zachowają swoją naturalną konsystencję i nie ściemnieją podczas smażenia, jeżeli zastosuje się prosty patent. Dzięki niemu grzyby będą smakować obłędnie, a potrawy z ich dodatkiem zachwycą każdego, kto ich spróbuje.

Zanim zacznie się smażyć pieczarki na patelni, pokrojone grzyby warto skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Dzięki temu pieczarki nie ściemnieją, a sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w smaku.

Zdarza się, że podczas smażenia grzyby puszczają mnóstwo wody. Zamiast się smażyć, gotują się we własnym sosie. Dzieje się tak ze względu na sól, którą wiele osób doprawia pieczarki od razu po wrzuceniu na patelnię. To duży błąd, który powoduje, że grzyby puszczają mnóstwo wody i stają się miękkie. Najlepiej posolić pieczarki już po usmażeniu i zestawieniu patelni z ognia.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne dania z pieczarkami w roli głównej. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o grzybach.

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Quiz. Znasz się na grzybach? Mocno się zdziwisz. Odpowiedz chociaż na 4 pytania.
Pytanie 1 z 10
Czym są grzyby?
Listen on Spreaker.