Paluchy z ciasta pizzowego: przepis na domowe "grissini" za grosze

Paluchy z ciasta pizzowego:  przepis na domowe grissini za grosze
Autor: Shutterstock Te paluchy są niedrogie, łatwe do przygotowania i po prostu przepyszne!
łatwy
35 min
4

Paluch z ciasta pizzowego są doskonałą przegryzką, którą możemy mieć za grosze - z gotowego, albo jeszcze lepiej, jak w poniższym przepisie - domowego ciasta na pizzę. Przypominają włoskie paluszki grissini, dostępne w marketach za niemałe pieniądze, ale są od nich mniej twarde i mogą mieć wybrany przez nas smak lub smaki - w zależności od naszej fantazji

SKŁADNIKI

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka 
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g masła 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy wg uznania, doi wyboru np. sól gruboziarnista, bazylia, oregano, czosnek, czarnuszka, rozmaryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzej do temperatury ok. 40 C. Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie przykryj naczynie z zaczynem i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 20 części i każdą z nich zmień w cienki wałeczek, który dodatkowo możesz spiralnie skręcić.
  • Każdy paluszek posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w maksymalnej temperaturze osiąganej przez piekarnik, w trybie termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej