Paluchy z ciasta pizzowego: przepis na domowe "grissini" za grosze
2022-07-27
łatwy
35 min
4
Paluch z ciasta pizzowego są doskonałą przegryzką, którą możemy mieć za grosze - z gotowego, albo jeszcze lepiej, jak w poniższym przepisie - domowego ciasta na pizzę. Przypominają włoskie paluszki grissini, dostępne w marketach za niemałe pieniądze, ale są od nich mniej twarde i mogą mieć wybrany przez nas smak lub smaki - w zależności od naszej fantazji
SKŁADNIKI
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- przyprawy wg uznania, doi wyboru np. sól gruboziarnista, bazylia, oregano, czosnek, czarnuszka, rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzej do temperatury ok. 40 C. Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie przykryj naczynie z zaczynem i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 20 części i każdą z nich zmień w cienki wałeczek, który dodatkowo możesz spiralnie skręcić.
- Każdy paluszek posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Piecz około 10 minut w maksymalnej temperaturze osiąganej przez piekarnik, w trybie termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego