Zdrowy chleb żytni na zakwasie. Kluczowy jest czas wyrastania

chleb żytni na zakwasie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nie ma to jak pyszny domowy chleb, który jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Z tym łatwym przepisem zrobicie obłędny chleb na zakwasie żytnim. Jest nie tylko łatwy do samodzielnego przygotowania. Ma wyjątkowy smak i jest bardzo zdrowy. Jeżeli raz spróbujecie, chleb żytni na zakwasie na stałe zagości w waszym menu. Poznajcie sprawdzony przepis na niesamowity domowy chleb na żytnim zakwasie.

Czy domowy chleb na zakwasie jest zdrowy?

Chleb na zakwasie jest pyszny i pełen zdrowia. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Jest bogaty w błonnik, kwas foliowy, przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Pieczywo na bazie zakwasu z mąki żytniej może mieć niższy indeks glikemiczny. Chleb żytni na zakwasie jest więc zdrowy i polecany przez lekarzy i dietetyków. Świetnie zastąpi pieczywo pszenne, które zawiera o wiele mniej składników odżywczych.

Chleb żytni na zakwasie – co jest potrzebne?

Aby upiec w domu doskonały chleb na zakwasie żytnim, potrzebne są tylko cztery składniki. Zakwas na chleb żytni można przygotować samodzielnie. Reszta składników jest łatwo dostępna i bez trudu można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wyśmienity i pełen zdrowia chleb żytni na zakwasie? Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Ciasto chlebowe przygotowane na zakwasie żytnim można wzbogacić, dodając do niego składniki, które podkręcą smak pieczywa. Sprawdzą się pestki dyni czy słonecznika. Chleb pysznie smakuje z dodatkiem siemienia lnianego. Ciekawym dodatkiem jest aromatyczna czarnuszka. Wierzch można posypać płatkami owsianymi.

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie?

Przepis na pyszny domowy chleb na zakwasie z mąki żytniej nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, ale ciasto chlebowe potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Pierwsze wyrastanie trwa 45 minut. Po przełożeniu do formy chleb wyrasta jeszcze przez pięć godzin.

Jak więc zrobić zdrowy chleb żytni na zakwasie, którego smak zachwyca? Oto jak należy postępować, aby chrupiący bochenek udał się za pierwszym razem:

  • 1. krok – wymieszanie mąki żytniej z solą, wodą i zakwasem
  • 2. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia na 45 minut
  • 3. krok – przełożenie ciasta chlebowego do formy i odstawienie do drugiego wyrastania na 5 godzin
  • 4. krok – upieczenie chleba w piekarniku

W jakiej temperaturze piec chleb żytni na zakwasie?

Doskonały pod każdym względem chleb żytni na zakwasie przygotowany według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Czy chleb na zakwasie wkładamy do nagrzanego piekarnika? Tak, piekarnik należy wcześniej rozgrzać do 200 stopni C. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, wstawia się formę z chlebem żytnim na zakwasie. Pieczenie trwa godzinę. W tym czasie chleb na żytnim zakwasie pięknie wyrośnie, stanie się miękki w środku i będzie miał chrupiącą skórkę.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki letniej wody
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 1 czubata łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę z solą.
  • Stopniowo wlewać wodę i mieszać.
  • Dodać zakwas i mieszać, aż składniki się połączą. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
  • Kiedy czas wyrastania minie, ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 5 godzin.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 1 godzinę. Od czasu do czasu wierzch skropić wodą.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Chleb wyjąć z formy i przełożyć na deskę lub kratkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej