Domowy chleb pszenny: wystarczy zamieszać i upiec
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nie chce nam się wyjść po chleb. Albo nie możemy wyjść z różnych powodów. A jednak marzy nam się kromka pachnącego, jeszcze ciepłego chleba. Co robić? Zamieszać najłatwiejsze ciasto chlebowe i poczekać, aż natura sama zadziała. Potem od pieca i gotowe. Polecamy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 360 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 torebka drożdży suszonych (7 g) lub 25 g świeżych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki dodać do miski. Zamieszać łyżką do uzyskania jednorodnego ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godz.
- Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Nie wyrabiać, nie zagniatać, nie dotykać.
- Przeciąć na pół, bochenki ułożyć ostrożnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 45 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika.
- Następnie wyjąć na deskę do wystudzenia.