Sos do makaronu do słoika. Dojrzewające w słońcu warzywa na zimę
Przygotowując przetwory w tym roku, warto sprawdzić ten przepis. Sos do makaronu do słoika to przepyszne dojrzewające w promieniach słonecznych warzywa, które przypomną smak lata podczas mroźniej zimy. Przepis na aromatyczny sos warzywny do słoika nie jest skomplikowany. Jak zrobić sos do makaronu do słoika? Poznajcie sprawdzony przepis.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sos do makaronu do słoika – składniki
Lista składników, które wykorzystuje się, aby przyrządzić pyszny i aromatyczny sos na zimę do słoika, może wydać się długa. Są na niej produkty niedrogie i łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu. Aby przyrządzić doskonałe słoiki z sosem na zimę, należy zapatrzeć się w:
- warzywa – pomidory, żółtą cukinię, czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną wędzoną słodką paprykę i suszone oregano
- cukier
- ocet spirytusowy 10%
- oliwę z oliwek
- sok z cytryny
Jak zrobić sos do makaronu do słoika?
Przepis na ten pyszny sos warzywny, który doskonale komponuje się z makaronem, nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że trzeba mieć nieco więcej czasu na jego przygotowanie. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Obrane pomidory, cukinię, kolorowe papryki i cebulę należy pokroić w kostkę. Następnie na dużej i głębokiej patelni lub w garnku smaży się cebulę i dodaje pomidory. Powinno się je smażyć, aż rozpadną się, a woda odparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw. Całość dusi się, aż wszystkie warzywa będą miękkie i rozpadną się. Doprawia się je solą, oregano, wędzoną papryką i mielonym pieprzem. Wsypuje się cukier i wlewa ocet oraz sok z cytryny. Po 10 minutach sos można przełożyć do słoików. Powinny być czyste i osuszone. Od razu można je zapasteryzować.
Jak przechowywać sos do makaronu do słoika?
Zapasteryzowane i ostudzone słoiki z pysznym sosem warzywnym do makaronu należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Może to być kuchenna szafka. Sprawdzi się też piwnica i spiżarnia. Sos do makaronu do słoika warto mieć pod ręką. W każdej chwili można go wykorzystać i przygotować pyszne dania z makaronem w roli głównej, których smak przypomni ciepłe letnie dni.
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 kg cukinii
- 500 g czerwonej papryki
- 500 g cebuli
- 250 g zielonej papryki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Cukinię przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pomidory i smażyć około 45 minut, aż się rozpadną, a woda odparuje.
- Dodać obie papryki i smażyć, aż staną się miękkie. Dodać cukinię, wymieszać i dusić około godziny, aż warzywa rozpadną się. Od czasu do czasu zamieszać.
- Wsypać cukier. Wlać ocet i sok z cytryny. Doprawić solą, oregano, wędzoną papryką i mielonym pieprzem. Gotować około 10 minut.
- Gorący sos przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić i zapasteryzować. Odstawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.