Sos do makaronu do słoika. Dojrzewające w słońcu warzywa na zimę

sos do makaronu do słoika
Autor: Shutterstock Sos do makaronu do słoika to smak letnich warzyw zamknięty w przetworach.
łatwy
120 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przygotowując przetwory w tym roku, warto sprawdzić ten przepis. Sos do makaronu do słoika to przepyszne dojrzewające w promieniach słonecznych warzywa, które przypomną smak lata podczas mroźniej zimy. Przepis na aromatyczny sos warzywny do słoika nie jest skomplikowany. Jak zrobić sos do makaronu do słoika? Poznajcie sprawdzony przepis.

Sos do makaronu do słoika – składniki

Lista składników, które wykorzystuje się, aby przyrządzić pyszny i aromatyczny sos na zimę do słoika, może wydać się długa. Są na niej produkty niedrogie i łatwo dostępne, a część z nich zawsze jest w domu. Aby przyrządzić doskonałe słoiki z sosem na zimę, należy zapatrzeć się w:

  • warzywa – pomidory, żółtą cukinię, czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną wędzoną słodką paprykę i suszone oregano
  • cukier
  • ocet spirytusowy 10%
  • oliwę z oliwek
  • sok z cytryny

Jak zrobić sos do makaronu do słoika?

Przepis na ten pyszny sos warzywny, który doskonale komponuje się z makaronem, nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że trzeba mieć nieco więcej czasu na jego przygotowanie. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Obrane pomidory, cukinię, kolorowe papryki i cebulę należy pokroić w kostkę. Następnie na dużej i głębokiej patelni lub w garnku smaży się cebulę i dodaje pomidory. Powinno się je smażyć, aż rozpadną się, a woda odparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw. Całość dusi się, aż wszystkie warzywa będą miękkie i rozpadną się. Doprawia się je solą, oregano, wędzoną papryką i mielonym pieprzem. Wsypuje się cukier i wlewa ocet oraz sok z cytryny. Po 10 minutach sos można przełożyć do słoików. Powinny być czyste i osuszone. Od razu można je zapasteryzować.

Jak przechowywać sos do makaronu do słoika?

Zapasteryzowane i ostudzone słoiki z pysznym sosem warzywnym do makaronu należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Może to być kuchenna szafka. Sprawdzi się też piwnica i spiżarnia. Sos do makaronu do słoika warto mieć pod ręką. W każdej chwili można go wykorzystać i przygotować pyszne dania z makaronem w roli głównej, których smak przypomni ciepłe letnie dni.

SKŁADNIKI

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 kg cukinii
  • 500 g czerwonej papryki
  • 500 g cebuli
  • 250 g zielonej papryki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Cukinię przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać pomidory i smażyć około 45 minut, aż się rozpadną, a woda odparuje.
  • Dodać obie papryki i smażyć, aż staną się miękkie. Dodać cukinię, wymieszać i dusić około godziny, aż warzywa rozpadną się. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wsypać cukier. Wlać ocet i sok z cytryny. Doprawić solą, oregano, wędzoną papryką i mielonym pieprzem. Gotować około 10 minut.
  • Gorący sos przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić i zapasteryzować. Odstawić do ostygnięcia.
  • Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?
Anna Szulc-Górska
więcej