Galaretka z winogron - przepis

Galaretka z winogron - przepis
Autor: thinkstockphotos.com Winogronowa galaretka jest bardzo łatwa do wykonania w domu i o wiele smaczniejsza niż gotowe wyroby.
średni
30 min
4

Domowa galaretka z winogron to idealna przekąska czy deser. Świetnie smakuje także jako dodatek do chleba, a także... do mocno wytrawnego sera. Jak zrobić samodzielnie galaretkę winogronową? Prezentujemy prosty, sprawdzony przepis.

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Greckie gołąbki w liściach winogron

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i sprawdź, czy nie są zepsute lub uszkodzone. Do przygotowania galaretki najlepsze są dojrzałe, jędrne owoce.
  • Osuszone przełóż do garnka wstawionego na mały ogień. Dodaj połowę cukru, sok z jednej cytryny i gotuj, mieszając co jakiś czas, przez 10 minut.
  • Winogrona powinny puścić w tym czasie już sporo soku. Kiedy staną się miękkie, zawartość garnka należy dokładnie odcedzić, by pozbyć się skórek i pestek. Warto zrobić to za pomocą sitka z małymi oczkami.
  • Następnie zawartość znowu przełóż do garnka na mały ogień.
  • Dodaj pozostałą część cukru i kardamon.
  • W międzyczasie w szklance wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Należy ją dokładnie rozprowadzić, by nie powstały grudki.
  • Wodę z mąką dodaj do garnka i dokładnie mieszaj.
  • Na małym ogniu pozostaw wszystko przez kolejne 15 minut, dokładnie mieszając co jakiś czas.
  • Gotową, jeszcze gorącą masę przełóż do słoików. 
  • Pasteryzuj 20 minut.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?