Galaretka z winogron - przepis
2021-09-22
średni
30 min
4
Domowa galaretka z winogron to idealna przekąska czy deser. Świetnie smakuje także jako dodatek do chleba, a także... do mocno wytrawnego sera. Jak zrobić samodzielnie galaretkę winogronową? Prezentujemy prosty, sprawdzony przepis.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
Przepiórki duszone z winogronami: przepis
Greckie gołąbki w liściach winogron
SKŁADNIKI
- 1,5 kilograma winogron (waga bez szypułek)
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka kardamonu
- sok z cytryny
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i sprawdź, czy nie są zepsute lub uszkodzone. Do przygotowania galaretki najlepsze są dojrzałe, jędrne owoce.
- Osuszone przełóż do garnka wstawionego na mały ogień. Dodaj połowę cukru, sok z jednej cytryny i gotuj, mieszając co jakiś czas, przez 10 minut.
- Winogrona powinny puścić w tym czasie już sporo soku. Kiedy staną się miękkie, zawartość garnka należy dokładnie odcedzić, by pozbyć się skórek i pestek. Warto zrobić to za pomocą sitka z małymi oczkami.
- Następnie zawartość znowu przełóż do garnka na mały ogień.
- Dodaj pozostałą część cukru i kardamon.
- W międzyczasie w szklance wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Należy ją dokładnie rozprowadzić, by nie powstały grudki.
- Wodę z mąką dodaj do garnka i dokładnie mieszaj.
- Na małym ogniu pozostaw wszystko przez kolejne 15 minut, dokładnie mieszając co jakiś czas.
- Gotową, jeszcze gorącą masę przełóż do słoików.
- Pasteryzuj 20 minut.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?