Kardamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?

Kardamon

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Najlepiej kupować cały kardamon i samemu mielić nasionka, aby nie zwietrzał.

Kardamon (Elettaria cardamonum) pochodzi z Indii. Walory kardamonu doceniano już w Starożytności. Kardamon był składnikiem kadzideł palonych podczas rytuałów dziękczynnych. Egipcjanie produkowali pachnidła z kardamonu. Rzymianki i Greczynki zakochane w zapachu kardamonu wpinały jego nasiona we włosy i w ubrania. Arabowie uważali go za silny afrodyzjak i dodawali do kawy. Obecnie połowa zbiorów kardamonu pochodzi z Gwatemali. Ma egzotyczny, lekko palący, świeży zapach. Jego smak jest korzenny z wyczuwalną nutą kamfory i eukaliptusa. Jakie właściwości ma kardamon? Jak można go wykorzystać? Odpowiadamy i wyjaśniamy wszystkie tajemnice kardamonu. 

Historia kardamonu

Walory kardamonu doceniano już w Starożytności. Kardamon był składnikiem kadzideł palonych podczas rytuałów dziękczynnych. Egipcjanie produkowali pachnidła z kardamonu. Rzymianki i Greczynki zakochane w zapachu kardamonu wpinały jego nasiona we włosy i w ubrania. Arabowie uważali go za silny afrodyzjak i dodawali do kawy, aby wzmóc jej działanie pobudzające. Obecnie połowa zbiorów kardamonu pochodzi z Gwatemali. Ma egzotyczny, lekko palący, świeży zapach. Jego smak jest korzenny z wyczuwalną nutą kamfory i eukaliptusa.

Cały czy mielony? – co warto wiedzieć kiedy kupujemy kardamon

Zawsze kupujemy cały kardamon i samodzielnie go mielimy, na przykład w młynku do kawy. Możemy zmielić całe strączki z nasionami lub same nasiona, a puste strączki możemy wykorzystać do gotowania. Jeśli dodajemy cały kardamon do potrawy, pamiętajmy, żeby otworzyć strączek. Wystarczy zgnieść strączek płazem noża. Dzięki temu nasiona uwolnią swój smak. Zmielony kardamon bardzo szybko traci swój aromat. Dobrej jakości kardamon ma intensywnie zielony kolor i odświeżający zapach. Strączki powinny być pękate, wypełnione ziarnami, bez pęknięć. Drobne, żółto-brązowe strączki lub szary, mało aromatyczny proszek to zdecydowanie kardamon kiepskiej jakości.

Kardamon w medycynie

Wykorzystywany jest jedynie w problemach trawiennych, będąc jednym ze składników w preparatach na niestrawność oraz wzdęcia. Wyraźnie pobudza też apetyt i przyspiesza  metabolizm.

Przyprawy odchudzające

Hindusi uważali, że kardamon skutecznie pomaga walczyć z nadwagą. I nie mylili się. Regularnie dodawany do większości spożywanych potraw skutecznie przyspiesza przemianę materii i niweluje wagę ciała. 

Arabowie natomiast przypisują mu miano niezwykle skutecznego afrodyzjaku. Można zatem wykorzystywać kardamonowy olejek, mieszając go z olejkiem do masażu. Taki aromatyczny masaż nie tylko rozbudza zmysły, ale przyniesie też ulgę w czasie przeziębienia, wyczerpania i osłabienia. 

Przyprawy, które leczą.

Kardamon w kuchni

Kardamon jest przyprawą wywodzącą się z kuchni indyjskiej, tak więc doskonale pasuje do potraw charakterystycznych dla tej kuchni, np. do curry. Dzięki nucie cytrynowo-pieprzowej, kardamon sprawia, że dania nabierają egzotycznego klimatu, o pięknym kolorze i zapachu.

Cappuccino z kardamonem

Herbata na mleku z kardamonem - przepis z Indii

Jest on przyprawą dodawaną do ciast, czekolady, przetworów owocowych oraz marynat. Wykorzystywany również do produkcji kosmetyków oraz w przemyśle tytoniowym. Skandynawowie używają kardamonu do duńskich pasztecików. Hindusi przyprawiają nim kawę, curry, ciastka. Nadają świeży zapach patatom, dyni, marchwi, szarlotkom z jabłek, sosom owocowym, daniom mięsnym z jagnięciny, wieprzowiny oraz drobiu. 

Mus z jabłek przyprawiony kardamonem

Nasiona kardamonu mają również zastosowanie w wyrobach piekarniczych, zapachach do lodów, pieczywa oraz gum do żucia.

Indyjskie lody kulfi z kardamonem

Kardamon wchodzi w skład dobrze nam znanej przyprawy piernikowej.

Przepis na pierniczki

Ocena: 0