Mus z jabłek z rodzynkami na zimę: pikantnie przyprawiony

2021-03-29
Mus jabłkowy z rodzynkami na zimę
Autor: pixabay.com Jabłka zawierają dużo dobroczynnej pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wspomaga pracę jelit. 
łatwy
60 min
4

Mus z jabłek z rodzynkami to wyjątkowy dodatek do naleśników i gofrów. Można go również wykorzystać jako gotowy deser na zimno lub na ciepło. Rozgrzewające przyprawy cynamon, imbir i kardamon czynią z musu niezwykła kompozycję, która pokocha cała wasza rodzina. Więcej o zdrowotnych właściwościach jabłek czytajcie tutaj.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, usunąć szypułki i przełożyć do garnka. Dodać do jabłek pozostałe składniki i gotować tak długo aż jabłka i rodzynki się rozpadną i powstanie jednolita masa jabłkowa.
  • Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików. Jeśli używacie słoików typy weck to mus należy pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia, klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Jeśli używacie słoików typu twist-off, to po zakręceniu słoika z gorącym musem (dobrze jest uzbroić się w robocze rękawiczki bawełniane pokryte lateksem), odwrócić słoik do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 
  • Podczas całego procesu warto przestrzegać zasad pasteryzacji owoców