Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami - pomysł na to co zrobić z jarzębiny

Dżem jarzębinowy
Autor: thinkstockphotos.com Dżem z jarzębiny wzbogacamy jabłkami i gruszkami
średni
120 min
4

Dżem jarzębinowy jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, pasztetów i ryb. Poza tym jarzębina jest bardzo zdrowa - w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją przy przeziębieniach, w zaburzeniach trawienia i pracy serca. Podajemy przepis na dżem z jarzębiny z jabłkami i gruszkami.

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Kompot z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny i jabłek

Jarzębina do mięsa

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną i opłukaną jarzębinę wrzuć do wrzącej wody, zagotuj, odstaw na 15–20 minut, odcedź.
  • Jabłka i gruszki opłucz, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
  • Z 1/2 l wody i cukru zagotuj syrop, dodaj kawałek cynamonu i kilka goździków.
  • Wrzuć owoce, zagotuj, a następnie smaż na wolnym ogniu, aż będą przezroczyste.
  • Gorącym dżemem napełnij słoiki.