Cynamon a zdrowie: właściwości cynamonu. Jest zdrowy czy szkodliwy?

Cynamon a zdrowie: właściwości cynamonu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cynamon może być szkodliwy, ale tylko spożywany w bardzo dużych ilościach

Według unijnych ekspertów nadmierne spożywanie cynamonu może prowadzić m.in do marskości wątroby. Sprawdź, czy cynamon rzeczywiście jest szkodliwy dla zdrowia i jakie ma właściwości.

Kumaryna - co to jest?

Kumaryna, czyli substancja zapachowa naturalnie występująca m.in w trawach i cynamonie,ma działanie uspokajające, przeciwbólowe i przeciwobrzękowe. Hamuje rozwój drobnoustrojów, pomaga w problemach jelitowych i wspomaga leczenie bezsenności. Badania przeprowadzone na szczurach udowodniły, że spożywana w większych ilościach może jednak powodować marskość wątroby i uszkodzenie nerek. Ponieważ w badaniach uczestniczyły jedynie zwierzęta, nie można jednoznacznie stwierdzić, jaki rzeczywisty wpływ na zdrowie człowieka ma kumaryna.

Cynamon cejloński a cynamon chiński

Największe ilości kumaryny znajdują się w cynamonie chińskim (Cinnamomun cassia), który uznawany jest za mniej smaczny i gorszy jakościowo od droższego cynamonu cejlońskiego. Cynamon chiński od cejlońskiego można szybko i łatwo odróżnić. Cynamon cassia jest skręcony w pojedyncze laski, ma ciemny (rdzawy) kolor i cierpki, piekący smak. Cynamon cejloński zwinięty jest w podwójną rurkę w kolorze żółtobrązowym, w smaku zaś jest słodki i delikatnie piekący.

Czy cynamon może szkodzić zdrowiu?

Aby cynamon zaszkodził człowiekowi, jego codzienna dawka musiałaby przekraczać 40 g. Dodatkowo wszystkie badania przeprowadzane były na zwierzętach, nie wiadomo więc, jaki realny wpływ ma spożycie nadmiernych ilości kumaryny na zdrowie człowieka.

>>> Rozgrzewająca kawa z cynamonem: przepis

Ocena: 0