Likier słony karmel – słodko-słona przyjemność tylko dla dorosłych
2022-07-15
łatwy
40 min
4
Słodko-słony smak nie traci na popularności. Postawiliśmy więc na doskonały likier słony karmel. To coś na odprężający weekendowy wieczór.
SKŁADNIKI
- puszka masy kajmakowej
- 1 czekolada karmelowa
- 400 ml spirytusu 60-procentowego lub wódki (w zależności od preferowanej mocy likieru, przy czym to spirytus intensyfikuje smaki)
- 150 ml tłustego mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1–2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu dodać masę kajmakową, połamaną czekoladę i śmietanę.
- Gdy masa będzie jednolita, dodać łyżeczkę soli. Posmakować i ewentualnie jeszcze dosolić.
- Zostawić krem, by przestygł.
- Do ostudzonego kremu powoli, mieszając, dodawać alkohol.
- Likier przelać do butelki i wstawić do lodówki – najlepiej na 5 dni, aby się schłodził, a składniki się poprzegryzały.
- Gotowy likier można serwować z kostkami lodu. Można też potraktować go jako sos do lodów. Bez wątpienia największą przyjemność sprawia po prostu wolne sączenie go z kieliszka w doborowym towarzystwie.
Beszamel: Lemoniada
Wypróbuj też inne nasze przepisy na domowe likiery: