Likier słony karmel – słodko-słona przyjemność tylko dla dorosłych

2022-07-15
Likier słony karmel
Autor: Shutterstock Likier słony karmel to coś dla dorosłych na weekendowy wieczór
łatwy
40 min
4

Słodko-słony smak nie traci na popularności. Postawiliśmy więc na doskonały likier słony karmel. To coś na odprężający weekendowy wieczór.

SKŁADNIKI

  • puszka masy kajmakowej
  • 1 czekolada karmelowa
  • 400 ml spirytusu 60-procentowego lub wódki (w zależności od preferowanej mocy likieru, przy czym to spirytus intensyfikuje smaki)
  • 150 ml tłustego mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1–2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu dodać masę kajmakową, połamaną czekoladę i śmietanę.
  • Gdy masa będzie jednolita, dodać łyżeczkę soli. Posmakować i ewentualnie jeszcze dosolić.
  • Zostawić krem, by przestygł.
  • Do ostudzonego kremu powoli, mieszając, dodawać alkohol.
  • Likier przelać do butelki i wstawić do lodówki – najlepiej na 5 dni, aby się schłodził, a składniki się poprzegryzały.
  • Gotowy likier można serwować z kostkami lodu. Można też potraktować go jako sos do lodów. Bez wątpienia największą przyjemność sprawia po prostu wolne sączenie go z kieliszka w doborowym towarzystwie.
Beszamel: Lemoniada

Wypróbuj też inne nasze przepisy na domowe likiery:

Crema di limoncello

Likier krówka

Likier chałwowy

Domowy advocat

Likier z nutelli

Likier bananowy

Likier pistacjowy

Likier czekoladowy