Likier pistacjowy z Sycylii: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Likier pistacjowy o kremowej konsystencji jest odmianą zielonego likieru z Sycylii. Ma dobrze wyważony smak i ten cudowny, ulotny zapach pistacji, od którego robi się cieplej na sercu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
- 100 gram pistacji naturalnych niesolonych
- 500 ml spirytusu
- 500 ml śmietanki
- 500 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- oraz trochę dobrych chęci
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pistacje wrzucić do blendera i zmiksować z 1 łyżką cukru.
- Przełożyć zmiksowane pistacje do słoja i zalać alkoholem. Słoik odstawić na tydzień w ciemne miejsce, gdzie światło nie ma dostępu.
- Po 7 dniach wlać do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i następnie ostudzić.
- Nalew na pistacjach przecedzić, pistacje ponownie zalać alkoholem i zostawić na inne okazje. Nalew przefiltrować.
- Do wystudzonej śmietanki wlać małymi porcjami nalew na pistacjach i wymieszać wszystko razem.
- Rozlać do ładnych butelek. Butelki opisać.