Likier KRÓWKA: przepis na domowy likier bailey's
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Likier KRÓWKA to prosty w przygotowaniu i pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Wyborny likier Krówka uświetni każdą rodzinną uroczystość. Idealnie podkreśli podniosłą atmosferę świąt.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (250 ml) wódki
- 1 szklanka (250 ml) białego rumu
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 120 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masę kajmakową przekładamy z puszki do miski. Jeśli masa jest sztywna to miksujemy ja mikserem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty
- Kawę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dodajemy ją do masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy alkohole i skondensowane niesłodzone mleko i ponownie całość dokładnie mieszamy.
- Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do przegryzienia na ok. 2-3 dni. Najlepszy jest po 7 dniach.
- Likier przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje podawany z kostkami lodu.