Likier KRÓWKA: przepis na domowy likier bailey's

2021-03-29
Likier KRÓWKA: przepis na domowy likier bailey's
Autor: thinkstockphotos.com Likier KRÓWKA o subtelnym smaku masy krówkowej to idealny dodatek do kawy. 
łatwy
20 min
4

Likier KRÓWKA to prosty w przygotowaniu i pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Wyborny likier Krówka uświetni każdą rodzinną uroczystość. Idealnie podkreśli podniosłą atmosferę świąt. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (250 ml) wódki
  • 1 szklanka (250 ml) białego rumu
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 120 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masę kajmakową przekładamy z puszki do miski. Jeśli masa jest sztywna to miksujemy ja mikserem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty
  • Kawę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dodajemy ją do masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy alkohole i skondensowane niesłodzone mleko i ponownie całość dokładnie mieszamy.
  • Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do przegryzienia na ok. 2-3 dni. Najlepszy jest po 7 dniach.
  • Likier przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje podawany z kostkami lodu.