Obłędny krem na bazie limoncello: crema di limoncello – coś na babskie spotkania
2022-06-15
łatwy
40 min
10
Dieta bezglutenowa
Szykuje Ci się spotkanie z przyjaciółkami i chciałabyś je czymś zaskoczyć? Proponuję sycylijski likier crema di limoncello – będą zachwycone.
Jak to z likierem bywa, crema di limoncello jest kaloryczne, za to jakie pyszne! Coś do przyjemnego sączenia w czasie spotkania z przyjaciółmi. Crema di limoncello możemy też użyć jako sosu do lodów czy innych deserów.
SKŁADNIKI
- 0,5 l limoncello
- 0,5 l tłustego mleka (najlepsze byłoby nie UHT)
- puszka słodkiego skondensowanego mleka
- ok. 0,5–0,6 l białego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obydwa mleka użyte do naszego crema di limoncello gotujemy na małym ogniu, bez doprowadzania do wrzenia.
- W trakcie gotowania mleka dodajemy cukier. Gotowe studzimy, zbierając ewentualny kożuch.
- Do wystudzonego mleka dodajemy limoncello.
- Przelewamy do butelek.
- Gotowe crema di limoncello powinno się przegryzać choć 5 dni w lodówce.
- Crema di limoncello przechowujemy w lodówce – jeśli koleżanki go nie wysączą do końca.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny