Obłędny krem na bazie limoncello: crema di limoncello – coś na babskie spotkania

Crema di limoncello
Autor: Shutterstock Crema di limoncello jest obłędne w smaku, choć kaloryczne
łatwy
40 min
10

Dieta bezglutenowa

Szykuje Ci się spotkanie z przyjaciółkami i chciałabyś je czymś zaskoczyć? Proponuję sycylijski likier crema di limoncello – będą zachwycone.

Jak to z likierem bywa, crema di limoncello jest kaloryczne, za to jakie pyszne! Coś do przyjemnego sączenia w czasie spotkania z przyjaciółmi. Crema di limoncello możemy też użyć jako sosu do lodów czy innych deserów.

SKŁADNIKI

  • 0,5 l limoncello
  • 0,5 l tłustego mleka (najlepsze byłoby nie UHT)
  • puszka słodkiego skondensowanego mleka
  • ok. 0,5–0,6 l białego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obydwa mleka użyte do naszego crema di limoncello gotujemy na małym ogniu, bez doprowadzania do wrzenia.
  • W trakcie gotowania mleka dodajemy cukier. Gotowe studzimy, zbierając ewentualny kożuch.
  • Do wystudzonego mleka dodajemy limoncello.
  • Przelewamy do butelek.
  • Gotowe crema di limoncello powinno się przegryzać choć 5 dni w lodówce.
  • Crema di limoncello przechowujemy w lodówce – jeśli koleżanki go nie wysączą do końca.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej