Domowy advocat, czyli likier jajeczny według przepisu Kingi Paruzel
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na domowy likier wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Wystarczy kilka składników, odpowiedni przepis i mamy gotowy likier jajeczny. Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel na domowy advocat!
Możliwości
– likier kawowy lub czekoladowy - wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy lub 2 łyżki kakao
– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki
– wódkę można zastąpić białym rumem.
SKŁADNIKI
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 czystej wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).
- Kiedy podwoją swoja objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści, dodać (cały czas miksując) mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.
- Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.