Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowy likier z nutelli jest gęsty i kremowy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Orzechowo-czekoladowy likier jest aksamitny niczym balsam. Przygotujecie go w kilka chwil, a delektować się balsamicznym likierem możecie właściwie od zaraz.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka Nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego
- 1 1/3 szklanki mleka (2%)
- 3/4 szklanki śmietany 30% lub 36%
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średnim garnku na małym ogniu podgrzej Nutellę, mleko, śmietanę i cukier, mieszaj drewnianą łyżką.
- Gdy tylko mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj wódkę i zamieszaj, aby połączyć wszystko razem.
- Wlej do ładnej butelki lub karafki i pozostaw w lodówce przez 2-3 dni przed podaniem, aby składniki przeszły nawzajem.
- Podawaj w małych kieliszkach do kawy.