Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

2021-03-29
Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz
Autor: Shutterstock Balsamiczny likier orzechowo-czekoladowy to świetny prezent
łatwy
30 min
4

Domowy likier z nutelli jest gęsty i kremowy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Orzechowo-czekoladowy likier jest aksamitny niczym balsam. Przygotujecie go w kilka chwil, a delektować się balsamicznym likierem możecie właściwie od zaraz.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka Nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego
  • 1 1/3 szklanki mleka (2%)
  • 3/4 szklanki śmietany 30% lub 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średnim garnku na małym ogniu podgrzej Nutellę, mleko, śmietanę i cukier, mieszaj drewnianą łyżką.
  • Gdy tylko mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodaj wódkę i zamieszaj, aby połączyć wszystko razem.
  • Wlej do ładnej butelki lub karafki i pozostaw w lodówce przez 2-3 dni przed podaniem, aby składniki przeszły nawzajem. 
  • Podawaj w małych kieliszkach do kawy.