Słodkie keto placki z cukinii. Bez mąki i białego cukru, a smakują przepysznie

słodkie keto placki z cukinii
Autor: Shutterstock Słodkie keto placki z cukinii to prosty przepis na dietetyczne małe co nieco.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten przepis warto zawsze mieć pod ręką, ponieważ słodkie keto placki z cukinii są nie tylko pyszne i chrupiące. Są niskokaloryczne i można je wcinać na diecie odchudzającej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe zapadną w pamięć każdemu. Poznajcie łatwy przepis na pyszne słodkie keto placki z cukinii.

Z czego zrobić słodkie keto placki z cukinii?

Lista składników, które wykorzystuje się do usmażenia pysznych i w sam raz słodkich keto placków z cukinii, nie jest długa. Produkty są do kupienia w większych sklepach spożywczych i w tych oferujących zdrową żywność. Aby zrobić doskonałe niskokaloryczne keto placki z cukinii na słodko, potrzebne są:

  • cukinia – pełne zdrowia i niskokaloryczne warzywo
  • mąka migdałowa – zdrowy i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej
  • jajka – łączą składniki ciasta
  • mleko migdałowe – zamiennik mleka krowiego
  • słodzik – erytrytol lub ksylitol są tak samo słodkie jak biały cukier, ale mają o wiele mniej kalorii
  • przyprawy – ekstrakt waniliowy, cynamon i gałka muszkatołowa podkręcają smak keto placków
  • guma ksantanowa – zagęszcza ciasto
  • soda oczyszczona – spulchnia ciasto

Jak zrobić słodkie keto placki z cukinii?

Przyrządzenie pysznych keto placków cukinii na słodko jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie cukinii. Należy ją dokładnie umyć, ale nie trzeba jej obierać. Cukinię ściera się na tarce na dużych oczkach i bardzo dokładnie odciska z nadmiaru wody. Startą cukinię miesza się ze zmiksowanymi wcześniej suchymi składnikami, jajkami i mlekiem migdałowym bez cukru. Ciasto powinno odpocząć około 10 minut. Placki smaży się na patelni na oleju lub oliwie z oliwek. Za pomocą łyżki nakłada się porcje ciasta i smaży z obu stron po około 2 minut. Placki powinny mieć złoty kolor. Usmażone słodkie keto placki z cukinii przekłada się na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Z czym podawać słodkie keto placki z cukinii?

Keto placki z cukinii w słodkiej odsłonie pysznie smakują same, ale można podać je z rożnymi dodatkami, które wzbogacą posiłek. Placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem. Smakowicie komponują się z prażonymi orzechami. Można skropić je syropem klonowym bez cukru lub zaserwować z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. Zaletą keto placków z cukinii na słodko jest to, że dobrze smakują na ciepło, na zimno i po odgrzaniu następnego dnia.

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki startej i odsączonej cukinii
  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek niesłodzonego napoju migdałowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera kielichowego wsypać mąkę migdałową, słodzik, sodę, gumę ksantanową, cynamon i gałkę muszkatołową. Wbić jajka i wlać napój migdałowy oraz ekstrakt waniliowy. Blendować na niskich obrotach do połączenia składników.
  • Do ciasta dodać dobrze odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 2 minuty na zloty kolor. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej