Słodkie keto placki z cukinii. Bez mąki i białego cukru, a smakują przepysznie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ten przepis warto zawsze mieć pod ręką, ponieważ słodkie keto placki z cukinii są nie tylko pyszne i chrupiące. Są niskokaloryczne i można je wcinać na diecie odchudzającej. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wrażenia smakowe zapadną w pamięć każdemu. Poznajcie łatwy przepis na pyszne słodkie keto placki z cukinii.
Z czego zrobić słodkie keto placki z cukinii?
Lista składników, które wykorzystuje się do usmażenia pysznych i w sam raz słodkich keto placków z cukinii, nie jest długa. Produkty są do kupienia w większych sklepach spożywczych i w tych oferujących zdrową żywność. Aby zrobić doskonałe niskokaloryczne keto placki z cukinii na słodko, potrzebne są:
- cukinia – pełne zdrowia i niskokaloryczne warzywo
- mąka migdałowa – zdrowy i bezglutenowy zamiennik mąki pszennej
- jajka – łączą składniki ciasta
- mleko migdałowe – zamiennik mleka krowiego
- słodzik – erytrytol lub ksylitol są tak samo słodkie jak biały cukier, ale mają o wiele mniej kalorii
- przyprawy – ekstrakt waniliowy, cynamon i gałka muszkatołowa podkręcają smak keto placków
- guma ksantanowa – zagęszcza ciasto
- soda oczyszczona – spulchnia ciasto
Jak zrobić słodkie keto placki z cukinii?
Przyrządzenie pysznych keto placków cukinii na słodko jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie cukinii. Należy ją dokładnie umyć, ale nie trzeba jej obierać. Cukinię ściera się na tarce na dużych oczkach i bardzo dokładnie odciska z nadmiaru wody. Startą cukinię miesza się ze zmiksowanymi wcześniej suchymi składnikami, jajkami i mlekiem migdałowym bez cukru. Ciasto powinno odpocząć około 10 minut. Placki smaży się na patelni na oleju lub oliwie z oliwek. Za pomocą łyżki nakłada się porcje ciasta i smaży z obu stron po około 2 minut. Placki powinny mieć złoty kolor. Usmażone słodkie keto placki z cukinii przekłada się na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Z czym podawać słodkie keto placki z cukinii?
Keto placki z cukinii w słodkiej odsłonie pysznie smakują same, ale można podać je z rożnymi dodatkami, które wzbogacą posiłek. Placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem. Smakowicie komponują się z prażonymi orzechami. Można skropić je syropem klonowym bez cukru lub zaserwować z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. Zaletą keto placków z cukinii na słodko jest to, że dobrze smakują na ciepło, na zimno i po odgrzaniu następnego dnia.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki startej i odsączonej cukinii
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 2 jajka
- 6 łyżek niesłodzonego napoju migdałowego
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera kielichowego wsypać mąkę migdałową, słodzik, sodę, gumę ksantanową, cynamon i gałkę muszkatołową. Wbić jajka i wlać napój migdałowy oraz ekstrakt waniliowy. Blendować na niskich obrotach do połączenia składników.
- Do ciasta dodać dobrze odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 2 minuty na zloty kolor. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.