Co zamiast cukru? Naturalne i sztuczne środki słodzące – co powinieneś o nich wiedzieć?

2022-07-21 9:42

Do znanych naturalnych środków słodzących zaliczamy: glukozę , fruktozę i sacharozę, czyli popularny cukier. Często słodzimy też miodem. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć na temat słodzików.

co_zamiast_cukru_naturalne_i.jpg
Autor: Archiwum serwisu Jaki rodzaj słodzika jest najlepszy?

Substancje naturalne

Istnieje wiele mniej znanych substancji naturalnych, które mogą zastąpić zwykły cukier. Są to tzw. poliole, występujące głównie w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza i śliwa. Najpopularniejsze poliole to sorbitolmannitolizomalt ksylitol. Są mniej słodkie niż biały cukier i jednocześnie mniej kaloryczne. Stosuje się je do produkcji pieczywa cukierniczego, deserów, gum do żucia i wyrobów mleczarskich.

Ksylitol nazwany też cukrem brzozowym może z powodzeniem zastąpić ten biały w kuchni. Dodajemy go do ciast, słodzimy kawę, herbatę czy kwaśne owoce. Jest o 40 proc. mniej kaloryczny i zawiera aż o 75 proc. mniej węglowodanów. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu, niszczy bakterie jelitowe, pleśnie. Spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność. Ma mały indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Jego minusem jest dosyć wysoka cena.

Ostatnio coraz bardziej popularne są glikozydy stewiolowe, czyli ekstrakty z liści stewii, rośliny uprawianej w Ameryce Południowej. Stewia nie ma kalorii, jest ponad 200 razy słodsza od cukru. Może być spożywana w formie świeżych lub sproszkowanych liści lub ich wodnego ekstraktu. Jest składnikiem suplementów diety, używana też jako słodzik stołowy.

Słodziki

Sztuczne środki słodzące nazywamy często słodzikami. To substancje chemiczne o bardzo słodkim smaku i obniżonej, a nawet zerowej wartości kalorycznej. Ze względu na intensywny smak dodajemy je do żywności w bardzo małych ilościach. Dosładza się nimi napoje i przetwory owocowe, gumę do żucia, słodycze, jogurty i produkty przeznaczone dla cukrzyków. Stosuje się je również w produkcji wielu leków.

Możemy też używać słodzików stołowych w postaci drażetekpłynu czy proszku.

Do najczęściej stosowanych słodzików całkowicie syntetycznych należą aspartamacesulfan Kcyklaminian sukraloza. Niektóre z nich są nawet kilkaset razy bardziej słodkie od cukru.

Z wymienionych acesulfan K jest uznawany za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny. Odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego możemy używać go zarówno do słodzenia gorących napojów, wypieku ciast i jak do zimnych potraw.