Co zamiast cukru? Naturalne i sztuczne środki słodzące – co powinieneś o nich wiedzieć?
Do znanych naturalnych środków słodzących zaliczamy: glukozę , fruktozę i sacharozę, czyli popularny cukier. Często słodzimy też miodem. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć na temat słodzików.
Spis treści
Substancje naturalne
Istnieje wiele mniej znanych substancji naturalnych, które mogą zastąpić zwykły cukier. Są to tzw. poliole, występujące głównie w roślinach, takich jak kłącze perzu, brzoza i śliwa. Najpopularniejsze poliole to sorbitol, mannitol, izomalt i ksylitol. Są mniej słodkie niż biały cukier i jednocześnie mniej kaloryczne. Stosuje się je do produkcji pieczywa cukierniczego, deserów, gum do żucia i wyrobów mleczarskich.
Ksylitol nazwany też cukrem brzozowym może z powodzeniem zastąpić ten biały w kuchni. Dodajemy go do ciast, słodzimy kawę, herbatę czy kwaśne owoce. Jest o 40 proc. mniej kaloryczny i zawiera aż o 75 proc. mniej węglowodanów. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu, niszczy bakterie jelitowe, pleśnie. Spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność. Ma mały indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Jego minusem jest dosyć wysoka cena.
Ostatnio coraz bardziej popularne są glikozydy stewiolowe, czyli ekstrakty z liści stewii, rośliny uprawianej w Ameryce Południowej. Stewia nie ma kalorii, jest ponad 200 razy słodsza od cukru. Może być spożywana w formie świeżych lub sproszkowanych liści lub ich wodnego ekstraktu. Jest składnikiem suplementów diety, używana też jako słodzik stołowy.
Słodziki
Sztuczne środki słodzące nazywamy często słodzikami. To substancje chemiczne o bardzo słodkim smaku i obniżonej, a nawet zerowej wartości kalorycznej. Ze względu na intensywny smak dodajemy je do żywności w bardzo małych ilościach. Dosładza się nimi napoje i przetwory owocowe, gumę do żucia, słodycze, jogurty i produkty przeznaczone dla cukrzyków. Stosuje się je również w produkcji wielu leków.
Możemy też używać słodzików stołowych w postaci drażetek, płynu czy proszku.
Do najczęściej stosowanych słodzików całkowicie syntetycznych należą aspartam, acesulfan K, cyklaminian i sukraloza. Niektóre z nich są nawet kilkaset razy bardziej słodkie od cukru.
Z wymienionych acesulfan K jest uznawany za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny. Odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego możemy używać go zarówno do słodzenia gorących napojów, wypieku ciast i jak do zimnych potraw.