Jak mrozić cukinię - mamy 4 proste sposoby na zamrożenie cukinii

2024-07-19 12:36

W szczycie sezonu, kiedy cukinii jest dużo i jej ceny są niskie, warto rozważyć większy zakup i zamrożenie tego smacznego warzywa. W jesienne i zimowe dni będzie idealnym dodatkiem do zup, placków, przekąsek i wypieków. Cukinia doskonale nadaje się do mrożenia w różnych formach, co czyni ją świetnym półproduktem do przygotowania smacznych potraw.

Mrożona cukinia
Autor: Shutteratock Cukinie można zamrozić w różnych formach.

Spis treści

  1. 1. Cukinia mrożona w plastrach
  2. 2. Cukinia mrożona w kostce
  3. 3. Tarta cukinia mrożona
  4. 4. Mrożony mus z cukinii

Tak prawdę mówiąc to sposób na zamrożenie cukinii jest jeden, no może dwa, różne są natomiast sposoby rozdrobnienia cukinii przed zamrożeniem. W teorii można bowiem cukinie zamrozić w całości, tyle że po rozmrożeniu otrzymamy miękki flak w skórce, z którym nie wiadomo co zrobić.

Dlatego cukinie należy odpowiednio rozdrobnić i dopiero w takiej formie zamrażać. Poniżej cztery sposoby. Wspomnę jeszcze, że cukinie można zamrozić surową lub zblanszowaną. Jeśli chcemy ją przed zamrożeniem zblanszować, wystarczy pokrojone warzywo wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku, po czym zahartować w wodzie z lodem (najwygodniej jest to zrobić na sicie). Kolejne kroki są takie same.

1. Cukinia mrożona w plastrach

Ten sposób stosuję wtedy, gdy mrożę większe egzemplarze cukinii - o średnicy powyżej 5-6 cm. Takie zamrożone plastry wykorzystuję potem do zapiekania jako przekąski - na przykład z wędlina i żółtym serem lub jako baza do zapiekanek.

  • cukinie myję, dokładnie osuszam i kroje w plastry o grubości ok 1,5 cm
  • plasterki układam obok siebie na tacy i wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
  • gdy zamarzną przekładam je porcjami do woreczków strunowych i ponownie wkładam do zamrażalnika.
  • dzięki temu "podwójnemu" mrożeniu plastry nie sklejają się w jedną twarda bryłę, a te sklejone są łatwe do rozdzielenia.
Cukinia mrożona w plastrach
Autor: Shutteratock Cukinia mrożona w plastrach

2. Cukinia mrożona w kostce

Zamrożona w tej formie cukinia jest bardzo uniwersalna. ja stosuje ja do zup, sosów i wypieków.

  • cukinie dokładnie myję, osuszam i kroje w kostkę o bok 1 cm.
  • cukiniową kostkę rozkładam cienką warstwą na tacy i wstawiam do zamrażarki.
  • zamrożona kostkę przekładam do woreczków strunowych i ponownie wkładam do zamrażarki.
Cukinia mrożona w kostce
Autor: Shutteratock Cukinia mrożona w kostce

3. Tarta cukinia mrożona

Cukinie można -przed zamrożeniem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Świetnie sprawdza się do zup, placków i wypieków.

  • cukinie myję, osuszam i ścieram na tarce o grubych oczkach
  • delikatnie odciskam z nadmiaru wody
  • cukinie umieszczam w niewielkich woreczkach strunowych i zamrażam
  • TIP: tartą cukinią można napełnić sylikonowe formy do babeczek i zamrozić, po zamrożeniu formy zdejmujemy, a powstałe porcyjki przekładamy do worków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Tarta cukinia mrożona
Autor: Shutteratock Tarta cukinia mrożona

4. Mrożony mus z cukinii

To opcja dobra do zup i wypieków

  • cukinie myję, osuszam, kroje na nieduże kawałki i blenduję
  • powstałym musem napełniam pojemniczki do kostek lodu i zamrażam
  • zamarznięte kosteczki przekładam do woreczków i umieszczam w zamrażarce

Poniżej znajdziesz galerię z przepisami na rozmaite dania z cukinią w roli głównej

Mrożony mus z cukinii
Autor: Shutteratock Mrożony mus z cukinii
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?