Jak mrozić cukinię - mamy 4 proste sposoby na zamrożenie cukinii
W szczycie sezonu, kiedy cukinii jest dużo i jej ceny są niskie, warto rozważyć większy zakup i zamrożenie tego smacznego warzywa. W jesienne i zimowe dni będzie idealnym dodatkiem do zup, placków, przekąsek i wypieków. Cukinia doskonale nadaje się do mrożenia w różnych formach, co czyni ją świetnym półproduktem do przygotowania smacznych potraw.

Spis treści
Tak prawdę mówiąc to sposób na zamrożenie cukinii jest jeden, no może dwa, różne są natomiast sposoby rozdrobnienia cukinii przed zamrożeniem. W teorii można bowiem cukinie zamrozić w całości, tyle że po rozmrożeniu otrzymamy miękki flak w skórce, z którym nie wiadomo co zrobić.
Dlatego cukinie należy odpowiednio rozdrobnić i dopiero w takiej formie zamrażać. Poniżej cztery sposoby. Wspomnę jeszcze, że cukinie można zamrozić surową lub zblanszowaną. Jeśli chcemy ją przed zamrożeniem zblanszować, wystarczy pokrojone warzywo wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku, po czym zahartować w wodzie z lodem (najwygodniej jest to zrobić na sicie). Kolejne kroki są takie same.
1. Cukinia mrożona w plastrach
Ten sposób stosuję wtedy, gdy mrożę większe egzemplarze cukinii - o średnicy powyżej 5-6 cm. Takie zamrożone plastry wykorzystuję potem do zapiekania jako przekąski - na przykład z wędlina i żółtym serem lub jako baza do zapiekanek.
- cukinie myję, dokładnie osuszam i kroje w plastry o grubości ok 1,5 cm
- plasterki układam obok siebie na tacy i wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
- gdy zamarzną przekładam je porcjami do woreczków strunowych i ponownie wkładam do zamrażalnika.
- dzięki temu "podwójnemu" mrożeniu plastry nie sklejają się w jedną twarda bryłę, a te sklejone są łatwe do rozdzielenia.

2. Cukinia mrożona w kostce
Zamrożona w tej formie cukinia jest bardzo uniwersalna. ja stosuje ja do zup, sosów i wypieków.
- cukinie dokładnie myję, osuszam i kroje w kostkę o bok 1 cm.
- cukiniową kostkę rozkładam cienką warstwą na tacy i wstawiam do zamrażarki.
- zamrożona kostkę przekładam do woreczków strunowych i ponownie wkładam do zamrażarki.

3. Tarta cukinia mrożona
Cukinie można -przed zamrożeniem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Świetnie sprawdza się do zup, placków i wypieków.
- cukinie myję, osuszam i ścieram na tarce o grubych oczkach
- delikatnie odciskam z nadmiaru wody
- cukinie umieszczam w niewielkich woreczkach strunowych i zamrażam
- TIP: tartą cukinią można napełnić sylikonowe formy do babeczek i zamrozić, po zamrożeniu formy zdejmujemy, a powstałe porcyjki przekładamy do worków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażalnika.

4. Mrożony mus z cukinii
To opcja dobra do zup i wypieków
- cukinie myję, osuszam, kroje na nieduże kawałki i blenduję
- powstałym musem napełniam pojemniczki do kostek lodu i zamrażam
- zamarznięte kosteczki przekładam do woreczków i umieszczam w zamrażarce
Poniżej znajdziesz galerię z przepisami na rozmaite dania z cukinią w roli głównej
