Budyń chia. Porcja zdrowia idealna na śniadanie lub deser
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Budyń chia to propozycja na zdrowe śniadanie lub lekki deser. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a na liście składników nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego i zawierających laktozę. Podany ze świeżymi owocami smakuje pysznie. Oto sprawdzony przepis na budyń chia.
Z czego zrobić budyń chia?
Do przyrządzenia pysznego i zdrowego budyniu w tej wersji potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Aby zrobić domowy budyń chia, należy przygotować takie produkty jak:
- nasiona chia – źródło błonnika, białka, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3
- mleko roślinne – sprawdzi się mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe lub sojowe
- banan – bogaty w potas oraz inne minerały i witaminy
- ekstrakt wanilinowy – podkręca smak chia budyniu
- świeże owoce – słodki i zdrowy dodatek sezonowy
Jak zrobić budyń chia?
Przygotowanie budyniu z dodatkiem nasion chia nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest namoczenie szałwii hiszpańskiej w mleku roślinnym. Dodaje się też ekstrakt waniliowy, który przyjemnie podkręca smak. Nasiona należy odstawić na przynajmniej pół godziny, aby napęczniały. Następnie miksuje się je z bananem. Można dodać łyżeczkę kakao, masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Powstały budyń przekłada do miseczek i dekoruje świeżymi owocami. Pysznie smakuje z prażonymi jabłkami, gruszką, truskawkami, malinami czy w wersji egzotycznej z mango lub ananasem. Przed dodaniem owoców budyń można podgrzać.
Kto może jeść budyń chia?
Dzięki temu, że na liście składników potrzebnych do zrobienia pysznego i zdrowego budyniu chia nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, danie mogą wcinać wegetarianie i weganie. Budyń z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej sprawdzi się też w menu osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Budyń jest skarbnicą prozdrowotnych składników odżywczych, więc każdy może wprowadzić go do swojej codziennej diety.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 125 g nasion chia
- 100 g ulubionych owoców
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wsypać nasiona chia i ekstrakt waniliowy. Wlać mleko roślinne i odstawić na minimum 30 minut, aby nasiona napęczniały.
- Nasiona przełożyć do blendera. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana i zmiksować.
- Przełożyć do miseczek i udekorować ulubionymi owocami.
- Podawać na śniadanie lub deser.