Budyń chia. Porcja zdrowia idealna na śniadanie lub deser

budyń chia
Autor: Shutterstock Budyń chia to zdrowy przepis na śniadanie lub deser.
łatwy
45 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Budyń chia to propozycja na zdrowe śniadanie lub lekki deser. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a na liście składników nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego i zawierających laktozę. Podany ze świeżymi owocami smakuje pysznie. Oto sprawdzony przepis na budyń chia.

Z czego zrobić budyń chia?

Do przyrządzenia pysznego i zdrowego budyniu w tej wersji potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Aby zrobić domowy budyń chia, należy przygotować takie produkty jak:

  • nasiona chia – źródło błonnika, białka, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3
  • mleko roślinne – sprawdzi się mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe lub sojowe
  • banan – bogaty w potas oraz inne minerały i witaminy
  • ekstrakt wanilinowy – podkręca smak chia budyniu
  • świeże owoce – słodki i zdrowy dodatek sezonowy

Jak zrobić budyń chia?

Przygotowanie budyniu z dodatkiem nasion chia nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest namoczenie szałwii hiszpańskiej w mleku roślinnym. Dodaje się też ekstrakt waniliowy, który przyjemnie podkręca smak. Nasiona należy odstawić na przynajmniej pół godziny, aby napęczniały. Następnie miksuje się je z bananem. Można dodać łyżeczkę kakao, masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Powstały budyń przekłada do miseczek i dekoruje świeżymi owocami. Pysznie smakuje z prażonymi jabłkami, gruszką, truskawkami, malinami czy w wersji egzotycznej z mango lub ananasem. Przed dodaniem owoców budyń można podgrzać.

Kto może jeść budyń chia?

Dzięki temu, że na liście składników potrzebnych do zrobienia pysznego i zdrowego budyniu chia nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, danie mogą wcinać wegetarianie i weganie. Budyń z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej sprawdzi się też w menu osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Budyń jest skarbnicą prozdrowotnych składników odżywczych, więc każdy może wprowadzić go do swojej codziennej diety.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 125 g nasion chia
  • 100 g ulubionych owoców
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wsypać nasiona chia i ekstrakt waniliowy. Wlać mleko roślinne i odstawić na minimum 30 minut, aby nasiona napęczniały.
  • Nasiona przełożyć do blendera. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana i zmiksować.
  • Przełożyć do miseczek i udekorować ulubionymi owocami.
  • Podawać na śniadanie lub deser.
Dieta wegańska
Anna Szulc-Górska
więcej