Nie w śmietanie, nie w oleju. Ze śledzi zrobisz znakomite kotleciki

kotlety ze śledzia
Autor: Shutterstock Kotlety z tej ryby zachwycają smakiem. Są idealne na pyszny rodzinny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety to świetny pomysł na pyszny obiad. W tym przepisie głównym składnikiem nie jest ani schab, ani mięso mielone. To kotlety, które robi się ze śledzia. Są pyszne z delikatną pikantną nutą. To prosty przepis na smaczne kotlety rybne, które zaskoczą wszystkich domowników. Zobaczcie, jak przyrządza się kotlety ze śledzia i sprawdźcie ten łatwy przepis.

Kotlety ze śledzia – składniki

Pyszne kotlety rybne nie są trudne, a do ich przygotowania potrzebne są proste i niedrogie produkty. Na liście znalazły się składniki, które są popularne i łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Lista składników, z których przygotowuje się znakomite kotlety rybne, nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

  • filety śledziowe
  • masło
  • warzywa – ziemniaki, papryczka chili
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ze śledzia?

Kotlety rybne, w których główną rolę grają znane i lubiane śledzie, są proste. Przepis na taki smaczny obiad to tylko kilka łatwych i w miarę szybkich kroków. Kotlety śledziowe są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Na pewno zrobią wrażenie na bliskich.

Jak więc usmażyć smakowite kotleciki ze śledzia? To zachwycające danie obiadowe jest łatwe, ponieważ przepis został podzielony na poszczególne kroki. Z tym przepisem nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków i rozgniecenie ich z dodatkiem masła
  • 2. krok – wymieszanie ziemniaków ze śledziami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie kotletów i usmażenie ich na patelni

Jak podawać kotlety ze śledzia?

Wyśmienite i oryginalne kotlety rybne ze śledzia sprawdzą się na obiad dla całej rodziny bez względu na porę roku. Przygotowanie jest proste, a składniki niedrogie i łatwo dostępne, więc to pyszne danie można robić na każdy piątek i nie tylko.

Chrupiące kotleciki ze śledzia są sycące, ale można podać do nich ryż, żeby obiad był kompletny. Posiłek uzupełnią też domowe surówki, które świetnie komponują się ze smakiem kotletów śledziowych. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszne domowe surówki pasujące to kotletów rybnych przyrządzonych według tego sprawdzonego przepisu.

SKŁADNIKI

  • 400 g filetów ze śledzia
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozgnieść praską.
  • Do ziemniaków dodać pokrojone w drobną kostkę śledzie i posiekaną papryczkę chili. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Z masy formować okrągłe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki śledziowe z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej