Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki

2021-02-22
Anna Śmiałek
Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki
Autor: Shutterstock Surówka z kiszonych  buraków z marchewką i  gruszką - po prostu pyszna!
łatwy
15 min
4

Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki to przepyszny sposób na wykorzystanie buraków, które były kiszone na zakwas do barszczu. Żal byłoby wyrzucić tę witaminową bombę pełną dodatkowo  cudownych probiotyków.

Składniki

2 startych szklanki kiszonych buraków

1 marchewka

1 gruszka

1/2 pęczka natki pietruszki

2 garstki łuskanych orzechów włoskich

3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego

1 łyżeczka musztardy Dijon

1/2 łyżeczki miodu rzepakowego

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kiszone buraki odcedzić z zakwasu i zetrzećw cieniutkie paski.

Marchewkę i gruszkę obrać, zetrzeć tak jak buraki.

Natkę posiekać, orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni i oba składniki dodać do surówki.

Olej wymieszać z octem balsamicznym, musztardą, miodem i odrobiną soli. Kiedy składniki się połączą w emulsję, polać nią surówkę i wymieszać dokładnie.

Surówkę schłodzić przez pół godziny w lodówce, by smaki przegryzły się i całość stała się smaczniejsza.