Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki to przepyszny sposób na wykorzystanie buraków, które były kiszone na zakwas do barszczu. Żal byłoby wyrzucić tę witaminową bombę pełną dodatkowo cudownych probiotyków.
SKŁADNIKI
- 2 startych szklanki kiszonych buraków
- 1 marchewka
- 1 gruszka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 garstki łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu rzepakowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiszone buraki odcedzić z zakwasu i zetrzećw cieniutkie paski.
- Marchewkę i gruszkę obrać, zetrzeć tak jak buraki.
- Natkę posiekać, orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni i oba składniki dodać do surówki.
- Olej wymieszać z octem balsamicznym, musztardą, miodem i odrobiną soli. Kiedy składniki się połączą w emulsję, polać nią surówkę i wymieszać dokładnie.
- Surówkę schłodzić przez pół godziny w lodówce, by smaki przegryzły się i całość stała się smaczniejsza.