Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki

Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki
Autor: Shutterstock Surówka z kiszonych  buraków z marchewką i  gruszką - po prostu pyszna!
łatwy
15 min
4

Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki to przepyszny sposób na wykorzystanie buraków, które były kiszone na zakwas do barszczu. Żal byłoby wyrzucić tę witaminową bombę pełną dodatkowo  cudownych probiotyków.

SKŁADNIKI

  • 2 startych szklanki kiszonych buraków
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 garstki łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu rzepakowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiszone buraki odcedzić z zakwasu i zetrzećw cieniutkie paski.
  • Marchewkę i gruszkę obrać, zetrzeć tak jak buraki.
  • Natkę posiekać, orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni i oba składniki dodać do surówki.
  • Olej wymieszać z octem balsamicznym, musztardą, miodem i odrobiną soli. Kiedy składniki się połączą w emulsję, polać nią surówkę i wymieszać dokładnie.
  • Surówkę schłodzić przez pół godziny w lodówce, by smaki przegryzły się i całość stała się smaczniejsza.
  •  
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej