Kotlety z łososia z sosem jogurtowym. Pomysłowe kotleciki rybne, które posmakują każdemu

kotlety z łososia
Autor: Shutterstock Kotlety z łososia z sosem jogurtowym to pomysł na urzekający smakiem obiad dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dobre kotlety rybne? Odpowiedzią na to pytanie jest ten przepis. Pyszne kotlety z łososia, które serwuje się z sosem jogurtowym, to doskonała propozycja na obiad. Przyrządzenie kotletów jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Natomiast efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Jak zrobić kotlety z łososia?

Do zrobienia kotletów rybnych według tego przepisu wykorzystuje się pieczonego łososia. Do ryby dodaje się bułkę tartą, jajko, majonez, musztardę oraz posiekane świeże zioła, czyli natkę pietruszki i koperek. Składniki trzeba dokładnie wymieszać. Z masy formuje się zgrabne kotleciki i smaży na oleju na patelni. Gotowe!

Z czym podawać kotlety z łososia?

Kotlety z łososia świetnie komponują się z lekkim sosem jogurtowym, na który przepis znajdziecie poniżej. Jakie jeszcze dodatki pasują do kotletów rybnych? Danie można podać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Sprawdzą się też domowe frytki. Do ryby warto podać chrupiącą surówkę. Do wyboru jest wiele przepisów na surówki, które pysznie łączą się z daniami rybnymi. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych pomysł na ten smakowity dodatek do kotletów rybnych:

SKŁADNIKI

  • 500 g upieczonego filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 i 1/2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • Sos jogurtowy:
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt grecki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Upieczonego łososia przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
  • Wsypać bułkę tartą i posiekane zioła. Wbić jajko. Dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać, aż powstanie zwarta masa.
  • Z masy formować równe kotlety i układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po około 3 minuty. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ziemniakami lub ryżem, chrupiącą surówką oraz sosem jogurtowym.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej