Kotlety z łososia z sosem jogurtowym. Pomysłowe kotleciki rybne, które posmakują każdemu
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobre kotlety rybne? Odpowiedzią na to pytanie jest ten przepis. Pyszne kotlety z łososia, które serwuje się z sosem jogurtowym, to doskonała propozycja na obiad. Przyrządzenie kotletów jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Natomiast efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jak zrobić kotlety z łososia?
Do zrobienia kotletów rybnych według tego przepisu wykorzystuje się pieczonego łososia. Do ryby dodaje się bułkę tartą, jajko, majonez, musztardę oraz posiekane świeże zioła, czyli natkę pietruszki i koperek. Składniki trzeba dokładnie wymieszać. Z masy formuje się zgrabne kotleciki i smaży na oleju na patelni. Gotowe!
Z czym podawać kotlety z łososia?
Kotlety z łososia świetnie komponują się z lekkim sosem jogurtowym, na który przepis znajdziecie poniżej. Jakie jeszcze dodatki pasują do kotletów rybnych? Danie można podać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Sprawdzą się też domowe frytki. Do ryby warto podać chrupiącą surówkę. Do wyboru jest wiele przepisów na surówki, które pysznie łączą się z daniami rybnymi. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych pomysł na ten smakowity dodatek do kotletów rybnych:
- Surówka z kapusty kiszonej do ryby: najlepszy przepis
- Pikantna surówka z ogórka i kapusty: łatwy przepis na koreańską sałatkę
- Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
- Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu. Jej smak podkręcisz ogórkiem kiszonym
- Niezwykła francuska surówka z marchwi - pasuje do wszystkiego
SKŁADNIKI
- 500 g upieczonego filetu z łososia
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 i 1/2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos jogurtowy:- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt grecki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
- Upieczonego łososia przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
- Wsypać bułkę tartą i posiekane zioła. Wbić jajko. Dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać, aż powstanie zwarta masa.
- Z masy formować równe kotlety i układać na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po około 3 minuty. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ziemniakami lub ryżem, chrupiącą surówką oraz sosem jogurtowym.