Frytki warzywne z pieca, czyli samo zdrowie

2021-03-29
Frytki warzywne z pieca
Autor: thinkstockphotos.com Warzywne frytki są zdrową alternatywą dla tradycyjnie podanych ziemniaków.
łatwy
60 min
4

Warzywne frytki z pieca mają skondensowany, bardzo intensywny smak. Są zdrową alternatywą dla zwykłych frytek. Lubią je dzieci i dorośli. Przekonają każdego niejadka do warzyw. Pasują do mięsa, ale podane z sosami mogą stanowić zdrową przekąskę.

Jeśli chcecie zwiększyć w diecie ilość błonnika, nie obierajcie warzyw. Wystarczy je dobrze umyć i wyszorować.

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska gruboziarnista
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • ostra papryka
  • listki świeżego tymianku lub macierzanki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włączyć termoobieg.
  • Warzywa dobrze umyć i wyszorować. Jeśli nie lubicie skórki to warzywa należy obrać. 
  • Warzywa pokroić w słupki. Selera, który piecze się najszybciej pokroić na grubsze słupki. Buraki i marchew, które pieką się najwolniej pokroić w cienkie słupki.
  • Frytki wymieszać w misce z oliwą i przyprawami.
  • Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
  • Na koniec frytki po wyjęciu posypać listkami tymianku. Podawać samodzielnie lub z sosami pomidorowym i czosnkowym.