Idealny łosoś z piekarnika. Soczysty i mniej tłusty niż smażony

Idealny łosoś z piekarnika. Soczysty i mniej tłusty niż smażony
Autor: Shutterstock Upieczony łosoś jest aromatyczny, soczysty i delikatny
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Idealnego  łososia z piekarnika zrobisz bardzo łatwo. Co więcej tak przygotowany łosoś jest  mniej tłusty niż smażony.  I nie pozostawia w kuchni przykrego zapachu  smażonej ryby. Pieczona ryba jest delikatna i pozbawiona panierki.

SKŁADNIKI

  • 800 g łosoś
  • 2 łyżki schodzonego masła
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia umyć i oszuszyć. Pokroić na 4 równe kawałki. Rybę polać sokiem z cytryny i doprawić ją solą oraz pieprzem.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyścielonego folią aluminiową, skórą do  dołu i położyć na wierzch niewielkie kawałki masła. Ułożyć na każdym kawałku plasterek cytryny.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej