Idealny łosoś z piekarnika. Soczysty i mniej tłusty niż smażony
2022-11-28

łatwy
15 min
4
Dieta niskokaloryczna
Idealnego łososia z piekarnika zrobisz bardzo łatwo. Co więcej tak przygotowany łosoś jest mniej tłusty niż smażony. I nie pozostawia w kuchni przykrego zapachu smażonej ryby. Pieczona ryba jest delikatna i pozbawiona panierki.
SKŁADNIKI
- 800 g łosoś
- 2 łyżki schodzonego masła
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy
- sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia umyć i oszuszyć. Pokroić na 4 równe kawałki. Rybę polać sokiem z cytryny i doprawić ją solą oraz pieprzem.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyścielonego folią aluminiową, skórą do dołu i położyć na wierzch niewielkie kawałki masła. Ułożyć na każdym kawałku plasterek cytryny.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne