Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Prosty przepis na obiad z ziemniaków

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to niedrogi pomysł na sycący obiad dla całej rodziny
łatwy
45 min
4

Zapiekanka ziemniaczana to propozycja na prosty i smaczny obiad. Robi się ją w kilku prostych krokach, które nie wymagają nadprzyrodzonych umiejętności. Prosty przepis i pyszny smak to niejedyne jej zalety. Poznajcie sprawdzony przepis na obiad z ziemniaków, czyli zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny obiad z ziemniakami w roli głównej. Wszystkie kroki zostały dokładnie opisane, więc każdy zrobi tę zapiekankę bezbłędnie.
  • Przygotowanie nie zajmuje tak wiele czasu. W sumie pyszną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym przyrządza się w niecałą godzinę.
  • Chociaż lista składników może wydać się długa, wszystkie produkty są łatwo dostępne i niedrogie.
  • Do zapiekanki można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie danie w stylu zero waste.
  • Zapiekankę ziemniaczaną mogą zrobić także wegetarianie. Mięso mielone z powodzeniem zastąpi roślinny odpowiednik.

Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym?

Obiad z zapiekanką ziemniaczaną z mięsem mielonym pysznie smakuje w towarzystwie soczystej surówki lub kolorowej sałaty. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na chrupiący dodatek do zapiekanki z ziemniaków. Doskonale łączą się z tym daniem i podkreślają jego smak.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 4 jaja
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać krojone pomidory, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Dodać mięso mielone i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor. Często mieszać i smażyć około 10 minut. Patelnię zestawić z ognia.
  • Obrane ziemniaki pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej i dusić na nim ziemniaki, aż staną się miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka wbić do miseczki, wsypać szczypiorek i roztrzepać widelcem.
  • Do formy do zapiekania przełożyć połowę podsmażonych ziemniaków. Skropić kilkoma łyżkami jajek ze szczypiorkiem i wyłożyć mięso mielone z pomidorami i cebulą. Posypać 3/4 startego sera. Wyłożyć pozostałe ziemniaki, wlać jajka i posypać serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej