Mizeria po szwedzku. W tej odsłonie smakuje o niebo lepiej

mizeria po szwedzku
Autor: Shutterstock Przepis na mizerię po szwedzku, która zachwyci smakiem.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria to uniwersalny dodatek do wielu różnych dań obiadowych. Jej przygotowanie jest banalne i mega szybkie. Warto jednak sprawdzić ten nowy przepis, ponieważ mizeria po szwedzku smakuje obłędnie. Do tradycyjnych składników dołączył jeden produkt, który świetnie podbija smak sałatki. Poznajcie przepis na mizerię po szwedzku.

Z czego zrobić mizerię po szwedzku?

Lista składników potrzebnych do przygotowania mizerii po szwedzku jest dość krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok, dlatego można ją robić zawsze. Do przyrządzenia pysznej mizerii, którą uwielbiają Szwedzi, potrzebne są:

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

To łatwy przepis na mizerię w smakowitej odsłonie. Najpierw należy pokroić w plasterki ogórki. Można to zrobić za pomocą mandoliny lub czwartej strony tarki. Do ogórków dodaje się posiekaną cebulę dymkę i lekko soli. Po kwadransie należy odlać wodę i dodać koperek. Następnie składniki miesza się ze śmietaną i octem jabłkowym, który świetnie podkręca smak sałatki. Mizeria po szwedzku jest gotowa i można ją serwować.

Do czego podawać mizerię po szwedzku?

Mizeria w tej odsłonie to pomysł na pyszny dodatek, który pasuje do wielu różnych potraw mięsnych i wegetariańskich. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na dania główne, do których warto podać pyszną mizerię po szwedzku.

SKŁADNIKI

  • 3 ogórki
  • 1 cebulka dymka
  • 15 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte i osuszone ogórki pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski.
  • Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie odcedzić z nadmiaru wody.
  • Dodać koperek i wlać śmietanę oraz ocet jabłkowy. Doprawić pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej