Mizeria po szwedzku. W tej odsłonie smakuje o niebo lepiej
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizeria to uniwersalny dodatek do wielu różnych dań obiadowych. Jej przygotowanie jest banalne i mega szybkie. Warto jednak sprawdzić ten nowy przepis, ponieważ mizeria po szwedzku smakuje obłędnie. Do tradycyjnych składników dołączył jeden produkt, który świetnie podbija smak sałatki. Poznajcie przepis na mizerię po szwedzku.
Z czego zrobić mizerię po szwedzku?
Lista składników potrzebnych do przygotowania mizerii po szwedzku jest dość krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok, dlatego można ją robić zawsze. Do przyrządzenia pysznej mizerii, którą uwielbiają Szwedzi, potrzebne są:
- ogórki
- cebula dymka
- koperek
- ocet jabłkowy
- śmietana
- przyprawy – sól, pieprz, cukier
Jak zrobić mizerię po szwedzku?
To łatwy przepis na mizerię w smakowitej odsłonie. Najpierw należy pokroić w plasterki ogórki. Można to zrobić za pomocą mandoliny lub czwartej strony tarki. Do ogórków dodaje się posiekaną cebulę dymkę i lekko soli. Po kwadransie należy odlać wodę i dodać koperek. Następnie składniki miesza się ze śmietaną i octem jabłkowym, który świetnie podkręca smak sałatki. Mizeria po szwedzku jest gotowa i można ją serwować.
Do czego podawać mizerię po szwedzku?
Mizeria w tej odsłonie to pomysł na pyszny dodatek, który pasuje do wielu różnych potraw mięsnych i wegetariańskich. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na dania główne, do których warto podać pyszną mizerię po szwedzku.
- Kurczak po kozacku – prosty przepis na podudzia zapiekane z warzywami
- Chrupiące skrzydełka. Ten składnik sprawi, że będą obłędnie pyszne
- Pieczona karkówka: przepis, jak upiec schab w rękawie, aby był soczysty
- Lasagne z cukinią i pieczarkami. Bez mięsa, a pyszna, aromatyczna i sycąca
- Naleśniki z warzywami. Pyszny obiad bez mięsa z prostych składników
- Kotlety z cukinii bez tarcia. Sekretem ich pysznego smaku jest panierka
SKŁADNIKI
- 3 ogórki
- 1 cebulka dymka
- 15 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte i osuszone ogórki pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski.
- Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie odcedzić z nadmiaru wody.
- Dodać koperek i wlać śmietanę oraz ocet jabłkowy. Doprawić pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.