Chrupiące skrzydełka. Ten składnik sprawi, że będą obłędnie pyszne

chrupiące skrzydełka
Autor: Shutterstock Chrupiące smażone skrzydełka kurczaka to pomysł na domowy fast food.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić pyszne i chrupiące skrzydełka? Wystarczy skorzystać z tego łatwego przepisu, aby przyrządzić pyszny obiad. Skrzydełka w płatkach kukurydzianych są wyjątkowo dobre. To właśnie ten składnik sprawia, że są tak smaczne i super chrupiące. Przepis warto zapisać, bo nie raz będziecie do niego wracać. Oto przepis na chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych.

Jak zrobić chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych?

Przyrządzenie skrzydełek kurczaka według tego sprawdzonego przepisu jest łatwe. Mięso jest miękkie i soczyste dzięki marynacie jogurtowej z dodatkiem przypraw. Skrzydełka powinny spędzić w niej około godziny. Następnie mięso obtacza się w pokruszonych płatkach kukurydzianych i przyprawach, które dodatkowo podbijają smak dania. Tak przygotowane skrzydełka układa się na desce. Trzeba je jeszcze tylko usmażyć.

Jak smażyć chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych?

W tym przepisie skrzydełka smaży się partiami na głębokim tłuszczu. Najlepiej zrobić to na dużej i głębokiej patelni lub w garnku. Olej powinien być dobrze rozgrzany. Czas smażenia skrzydełek wynosi około 10 minut. Warto jednak obserwować panierkę. Jeżeli stanie się zbyt rumiana, skrzydełka należy wyjąć z gorącego oleju.

Przygotowane według tego przepisu skrzydełka w płatkach kukurydzianych przygotowuje się też w zdrowej wersji bez smażenia. Można upiec je w piekarniku. Mięso układa się na blasze w formie do zapiekania i wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 45 minut. W połowie pieczenia warto obrócić je na drugą stronę.

Z czym podawać chrupiące skrzydełka w płatkach kukurydzianych?

Skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce to danie fast food. Bardzo dobrze smakują więc z dodatkami, które serwują tego typu restauracje. Skrzydełka pysznie łączą się z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Pasują do nich warzywne surówki oraz sosy. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dodatki, które urozmaicą obiad z chrupiącymi skrzydełkami w płatkach kukurydzianych.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg skrzydełek kurczaka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 300g płatków kukurydzianych
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego + 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki + 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski wlać jogurt. Wsypać sól, czosnek, paprykę i chili. Dokładnie wymieszać.
  • Do jogurtowej marynaty włożyć umyte i osuszone skrzydełka. Wymieszać, tak aby każde skrzydełko było pokryte marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Do większej miski wsypać pokruszone płatki kukurydziane. Wsypać sól, słodką paprykę i czosnek. Wymieszać.
  • Skrzydełka dokładnie obtaczać w płatkach kukurydzianych i odkładać na deskę.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Skrzydełka powinny smażyć się w głębokim tłuszczu. Mięso smażyć partiami około 10 minut. Usmażone skrzydełka przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z frytami lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką typu coleslaw.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej