Sałatka colesław jak z KFC: łatwy przepis na kapuścianą surówkę z restauracji

Sałatka colesław jak z KFC: łatwy przepis na kapuścianą surówkę z restauracji
Autor: Shutterstock.com Miseczka domowej sałatki colesław, która smakuje jak z KFC
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Domowa sałatka colesław smakuje jak z KFC. Jak to możliwe? Odtworzyłam przepis tak blisko, jak się da. Niestety nie mam żadnych wtyczek w sieci restauracji z Kentucky i musiałam kierować się własnym wyczuciem smaku. Ale dzieci potwierdziły (a one mają najbardziej wysublimowane kubki smakowe), że odniosłam sukces. Tak, ta obiadowa  sałatka z kapusty smakuje jak z KFC. Można ją podać do każdego dania głównego. Również do grilla. Oto łatwy przepis na kapuścianą surówkę zupełnie jak z restauracji.

Składniki

Na sałatkę colesław:

8 szklanek drobno posiekanej kapusty

1/4 szklanki drobno pokrojonej marchewki

2 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli

Na słynny sos do sałatki colesław:

1/2 szklanki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego 

1/3 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki pełnego mleka lub napoju migdałowego

1/4 szklanki maślanki lub płynnego jogurtu (do picia) lub zamiennika wegańskiego

2 1/2 łyżki soku z cytryny

1 1/2 łyżki octu jabłkowego

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sałatka colesław z KFC to tylko trzy warzywa: kapusta, marchew, cebula.

Najważniejsze jest posiekanie warzyw drobno. Im drobniej, tym lepiej. Warzywa w sałatce KFC są poszatkowane na kawałeczki wielkości ziarna ryżu. 

Możesz warzywa posiekać ostrym nożem lub, jeśli masz robot kuchenny z przystawką do szatkowania, posiekaj kapustę w robocie lub malakserze. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. 

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ubijaj do gładkości.

Do miski z sosem dodaj kapustę, marchewkę i cebulę. Dobrze wymieszaj. Niech wszystkie składniki sałatki zostaną dobrze pokryte sosem. 

Przykryj colesława i wstaw do lodówki na noc. Druga kluczowa sprawa to czas. Sałatka musi swoje odstać, aby smaki "się przegryzły".

Wymieszaj ponownie przed podaniem. Smacznego!

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej