Sałatka colesław jak z KFC: łatwy przepis na kapuścianą surówkę z restauracji

Sałatka colesław jak z KFC: łatwy przepis na kapuścianą surówkę z restauracji
Autor: Shutterstock.com Miseczka domowej sałatki colesław, która smakuje jak z KFC
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Domowa sałatka colesław smakuje jak z KFC. Jak to możliwe? Odtworzyłam przepis tak blisko, jak się da. Niestety nie mam żadnych wtyczek w sieci restauracji z Kentucky i musiałam kierować się własnym wyczuciem smaku. Ale dzieci potwierdziły (a one mają najbardziej wysublimowane kubki smakowe), że odniosłam sukces. Tak, ta obiadowa  sałatka z kapusty smakuje jak z KFC. Można ją podać do każdego dania głównego. Również do grilla. Oto łatwy przepis na kapuścianą surówkę zupełnie jak z restauracji.

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę colesław:
  • 8 szklanek drobno posiekanej kapusty
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonej marchewki
  • 2 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli
  • Na słynny sos do sałatki colesław:
  • 1/2 szklanki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego 
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki pełnego mleka lub napoju migdałowego
  • 1/4 szklanki maślanki lub płynnego jogurtu (do picia) lub zamiennika wegańskiego
  • 2 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatka colesław z KFC to tylko trzy warzywa: kapusta, marchew, cebula.
  • Najważniejsze jest posiekanie warzyw drobno. Im drobniej, tym lepiej. Warzywa w sałatce KFC są poszatkowane na kawałeczki wielkości ziarna ryżu. 
  • Możesz warzywa posiekać ostrym nożem lub, jeśli masz robot kuchenny z przystawką do szatkowania, posiekaj kapustę w robocie lub malakserze. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. 
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ubijaj do gładkości.
  • Do miski z sosem dodaj kapustę, marchewkę i cebulę. Dobrze wymieszaj. Niech wszystkie składniki sałatki zostaną dobrze pokryte sosem. 
  • Przykryj colesława i wstaw do lodówki na noc. Druga kluczowa sprawa to czas. Sałatka musi swoje odstać, aby smaki "się przegryzły".
  • Wymieszaj ponownie przed podaniem. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej