Jak powstały płatki kukurydziane? Historia cornflakesów
Śniadanie, które można przygotować w kilkanaście sekund, zawdzięczamy... nieuwadze i oszczędności. Will Keith Kellogg, były wędrowny sprzedawca szczotek zatrudniony przez swojego brata lekarza w sanatorium dla wegetarian, stworzył jedną z najzdrowszych odmian żywności. Jak powstały płatki kukurydziane?
Will Keith Kellogg był urzędnikiem w sanatorium w Battle Creek w stanie Michigan. Ponadto samodzielnie zajmował się badaniami nad lekkostrawnymi posiłkami wegetariańskimi.
Pewnego dnia nie dopilnował gotującej się pszenicy, która zamieniła się w papkę. Ponieważ nie mógł pozwolić sobie na wyrzucenie zawartości garnka, próbował ją uratować przez rozwałkowanie. Po wyschnięciu ''ciasto'' podzieliło się na płatki, które bardzo zasmakowały pensjonariuszom sanatorium.
Następna próba, już celowa, z rozgotowywaniem ziaren kukurydzy dała jeszcze lepszy efekt. Pacjenci, którzy opuścili sanatorium, zaczęli zamawiać korespondencyjnie ulubione płatki zbożowe. Will Kellogg, który ukończył tylko 6 klas, zbudował na nich kwitnący biznes. Zmarł w wieku 91 lat jako milioner, który przekazał ogromne sumy na cele dobroczynne. Był także delegatem na konferencję dotyczącą zdrowia dzieci zorganizowaną przez Biały Dom.
ZOBACZ TEŻ: Placuszki kukurydziano-amarantusowe - bezglutenowy przysmak
Płatki kukurydziane nie mają ostatnio dobrej prasy, ale niesłusznie. Składające się z wysokiej jakości mąki kukurydzianej same w sobie są bardzo zdrowe i stanowią niejednokrotnie część wielu diet odchudzających. Jednak płatki, które dostępne są w sprzedaży na naszym rynku, są przygotowywane zazwyczaj w oleju roślinnym, a następnie pokrywane warstwą cukru lub słodkiego syropu ze sztucznymi dodatkami. Takie płatki kukurydziane tuczą, więc lepiej ich unikać.