Lasagne z cukinią i pieczarkami. Bez mięsa, a pyszna, aromatyczna i sycąca
Dieta wegetariańska
Lasagne to klasyka kuchni włoskiej. Chociaż w tradycyjnym przepisie jednym z głównych składników jest mielone mięso, pyszną lasagne można zrobić w wegetariańskiej odsłonie. W tym przepisie między płatami makaronu ułożył farsz z cukinii i pieczarek. Zobaczcie, jak zrobić lasagne z cukinią i pieczarkami, która zachwyci smakiem i aromatem.
Jak zrobić lasagne z cukinią i pieczarkami?
Przepis na to włoskie danie w bezmięsnym wydaniu jest łatwy. Pyszną lasagne z cukinią i pieczarkami zrobi każdy. Nawet ci, którzy dopiero uczą się gotowania w domu, przyrządzą smaczną i aromatyczną zapiekankę makaronową. Przepis składa się z kilku prostych kroków:
- 1. krok – ugotowanie makaronu lasagne
- 2. krok – przygotowanie farszu z cukinii i pieczarek
- 3. krok – ugotowanie sosu pomidorowego
- 4. krok – ułożenie potrawy w formie do zapiekania
- 5. krok – upieczenie lasagne
Kiedy podawać lasagne z cukinią i pieczarkami?
To pyszne włoskie danie będzie smakować zawsze i każdemu. Wśród składników nie ma mięsa, więc bez obaw mogą je jeść wegetarianie. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem smaku lasagne z farszem z cukinii i pieczarek. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który można serwować bez względu na porę roku. Lasagne sprawdzi się jako przekąska na ciepło na imprezie. Świetnie smakuje również na zimno.
SKŁADNIKI
- 12 płatów makaronu lasagne
- 500 ml passaty pomidorowej
- 250 g startego sera mozzarella
- 100 g pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Do rondelka przelać passatę pomidorową. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
- Dodać startą na tarce cukinię oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić.
- Formę do zapiekania skropić oliwią z oliwek i ułożyć 4 płaty makaronu. Wyłożyć 1/3 farszu, posypać 1/3 startej mozzarelli i polać 1/3 sosu pomidorowego. Układać do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.