Lasagne z cukinią i pieczarkami. Bez mięsa, a pyszna, aromatyczna i sycąca

lasagne z cukinią i pieczarkami
Autor: Shutterstock Lasagne z cukinią i pieczarkami, czyli pyszne połączenie makaronu z warzywami i sosem pomidorowym.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Lasagne to klasyka kuchni włoskiej. Chociaż w tradycyjnym przepisie jednym z głównych składników jest mielone mięso, pyszną lasagne można zrobić w wegetariańskiej odsłonie. W tym przepisie między płatami makaronu ułożył farsz z cukinii i pieczarek. Zobaczcie, jak zrobić lasagne z cukinią i pieczarkami, która zachwyci smakiem i aromatem.

Jak zrobić lasagne z cukinią i pieczarkami?

Przepis na to włoskie danie w bezmięsnym wydaniu jest łatwy. Pyszną lasagne z cukinią i pieczarkami zrobi każdy. Nawet ci, którzy dopiero uczą się gotowania w domu, przyrządzą smaczną i aromatyczną zapiekankę makaronową. Przepis składa się z kilku prostych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie makaronu lasagne
  • 2. krok – przygotowanie farszu z cukinii i pieczarek
  • 3. krok – ugotowanie sosu pomidorowego
  • 4. krok – ułożenie potrawy w formie do zapiekania
  • 5. krok – upieczenie lasagne

Kiedy podawać lasagne z cukinią i pieczarkami?

To pyszne włoskie danie będzie smakować zawsze i każdemu. Wśród składników nie ma mięsa, więc bez obaw mogą je jeść wegetarianie. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem smaku lasagne z farszem z cukinii i pieczarek. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który można serwować bez względu na porę roku. Lasagne sprawdzi się jako przekąska na ciepło na imprezie. Świetnie smakuje również na zimno.

SKŁADNIKI

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 g startego sera mozzarella
  • 100 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Do rondelka przelać passatę pomidorową. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać startą na tarce cukinię oraz pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić.
  • Formę do zapiekania skropić oliwią z oliwek i ułożyć 4 płaty makaronu. Wyłożyć 1/3 farszu, posypać 1/3 startej mozzarelli i polać 1/3 sosu pomidorowego. Układać do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej