Naleśniki z warzywami. Pyszny obiad bez mięsa z prostych składników

naleśniki z warzywami
Autor: Shutterstock Naleśniki z warzywami to pomysł na szybki wegetariański obiad.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki z warzywami to pomysł na prosty i niedrogi obiad, który przypadnie do smaku nie tylko wegetarianom. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą pozytywnie zaskoczeni. Danie jest pyszne i aromatyczne, a jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki z warzywami.

Naleśniki z warzywami – składniki

Na liście składników, które potrzebne są do przyrządzenia smacznych naleśników, znajdują się proste i niedrogie produkty. Naleśniki z warzywami można robić przez cały rok. Poza sezonem na świeże warzywa sprawdzą się ich mrożone odpowiedniki. Do przyrządzenia nadzienia można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego obiadu. W ten sposób powstanie pyszne danie zero waste, a resztki nie trafią do kosza.

Aby zrobić pyszne i sycące danie z naleśnikami w roli głównej, przygotujcie:

  • składniki na naleśniki – mąkę pszenną, wodę z gazem, mleko, jajka, olej i sól
  • składniki na farsz – kalafiora, brokuła, fasolkę szparagową i marchewkę
  • świeże zioła – natkę pietruszki i bazylię
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i zioła prowansalskie

Jak zrobić naleśniki z warzywami?

Przepis na naleśniki wypełnione po brzegi pysznym warzywnym farszem robi się w łatwy i przyjemny sposób. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników. Następnie przyrządza się warzywny farsz. Wszystkie warzywa trzeba wcześniej ugotować. Jedynie marchewkę dodaje się na surowo. Ugotowane warzywa sieka się i podsmaża na patelni z dodatkiem przypraw. Warzywny farsz nakłada się na naleśniki i zwija w roladkę lub składa w kopertę.

Kiedy podawać naleśniki z warzywami?

Proste i pyszne naleśniki z warzywnym farszem to pomysł na niedrogi obiad. Naleśniki z warzywami sprawdzą się też na kolację lub jako jedzenie na wynos do pracy. To również pomysł na przekąskę na imprezę. Podane z sosem czosnkowym będą gwiazdą wieczoru. Zaletą tego dania jest to, że pysznie smakuje i na ciepło, i na zimno.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki gazowanej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • farsz:
  • 250 g ugotowanych różyczek kalafiora
  • 250 g ugotowanych różyczek brokuła
  • 250 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wbić jajka i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki. Przekładać na talerz.
  • Na większej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekane ugotowane warzywa oraz startą na tarce marchewkę. Wsypać natkę pietruszki i bazylię. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawinąć w rulon lub złożyć w kopertę.
  • Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Przepis na zielone naleśniki
Anna Szulc-Górska
więcej