Naleśniki z warzywami. Pyszny obiad bez mięsa z prostych składników
Dieta wegetariańska
Naleśniki z warzywami to pomysł na prosty i niedrogi obiad, który przypadnie do smaku nie tylko wegetarianom. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą pozytywnie zaskoczeni. Danie jest pyszne i aromatyczne, a jego przyrządzenie jest wyjątkowo proste. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki z warzywami.
Naleśniki z warzywami – składniki
Na liście składników, które potrzebne są do przyrządzenia smacznych naleśników, znajdują się proste i niedrogie produkty. Naleśniki z warzywami można robić przez cały rok. Poza sezonem na świeże warzywa sprawdzą się ich mrożone odpowiedniki. Do przyrządzenia nadzienia można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego obiadu. W ten sposób powstanie pyszne danie zero waste, a resztki nie trafią do kosza.
Aby zrobić pyszne i sycące danie z naleśnikami w roli głównej, przygotujcie:
- składniki na naleśniki – mąkę pszenną, wodę z gazem, mleko, jajka, olej i sól
- składniki na farsz – kalafiora, brokuła, fasolkę szparagową i marchewkę
- świeże zioła – natkę pietruszki i bazylię
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i zioła prowansalskie
Jak zrobić naleśniki z warzywami?
Przepis na naleśniki wypełnione po brzegi pysznym warzywnym farszem robi się w łatwy i przyjemny sposób. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników. Następnie przyrządza się warzywny farsz. Wszystkie warzywa trzeba wcześniej ugotować. Jedynie marchewkę dodaje się na surowo. Ugotowane warzywa sieka się i podsmaża na patelni z dodatkiem przypraw. Warzywny farsz nakłada się na naleśniki i zwija w roladkę lub składa w kopertę.
Kiedy podawać naleśniki z warzywami?
Proste i pyszne naleśniki z warzywnym farszem to pomysł na niedrogi obiad. Naleśniki z warzywami sprawdzą się też na kolację lub jako jedzenie na wynos do pracy. To również pomysł na przekąskę na imprezę. Podane z sosem czosnkowym będą gwiazdą wieczoru. Zaletą tego dania jest to, że pysznie smakuje i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki gazowanej wody
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
farsz:- 250 g ugotowanych różyczek kalafiora
- 250 g ugotowanych różyczek brokuła
- 250 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wbić jajka i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cienkie naleśniki. Przekładać na talerz.
- Na większej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekane ugotowane warzywa oraz startą na tarce marchewkę. Wsypać natkę pietruszki i bazylię. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawinąć w rulon lub złożyć w kopertę.
- Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.