Kotlety z cukinii bez tarcia. Sekretem ich pysznego smaku jest panierka
Dieta wegetariańska
Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, z którego można przyrządzać prawdziwe pyszności. Popularnością cieszą się placki z cukinii, które są łatwe i szybkie do samodzielnego przygotowania. Warto sięgnąć po ten przepis, ponieważ kotlety z cukinii w tym wydaniu smakują obłędnie. Ich sekretem jest aromatyczna panierka. Oto przepis na smakowite kotlety z cukinii.
Z czego zrobić kotlety z cukinii?
Lista składników, które potrzebne są, aby zrobić przepyszne kotlety z cukinii, jest dość krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a wiele z nich możecie mieć w domu, więc nawet wycieczka do sklepu nie będzie konieczna. Do usmażenia pysznych i aromatycznych kotletów warzywnych należy przygotować:
- cukinię
- stary żółty ser
- jajka
- mąkę pszenną
- bułkę tartą
- przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę
- koperek
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z cukinii?
Przepis na oryginalne kotlety cukiniowe jest bardzo prosty. W tradycyjnych przepisach na placki z cukinii, warzywo należy zetrzeć na tarce. Jenak w tym przepisie cukinię wystarczy pokroić w plastry, oprószyć solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotowuje się panierkę. W miseczce miesza się jajka, koperek, starty żółty ser oraz przyprawy. Można użyć holenderskiej goudy, angielskiego cheddara lub wykorzystać włoską mozzarellę. Do drugiej miseczki przesypuje się mąką i bułkę tartą. Plastry cukinii panieruje się w najpierw w mące i bułce, a następnie zanurza w jajku ze startym serem i przyprawami. Tak przygotowane kotlety z cukinii smaży się na gorącym oleju na patelni. Po usmażeniu przekłada się je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przepis na kotlety z cukinii
- To łatwy przepis na cukinię. Kotlety cukiniowe są proste i robi się je w kilku bardzo łatwych krokach.
- Czas przygotowania jest dość krótki. W sumie to około 20 minut. Kotlety z cukinii można więc smażyć nawet w ostatniej chwili.
- Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów, przyprawy i olej do smażenia.
- Smak panierki zaostrzy dodatek szczypty mielonego chili. Orientalną nutę zyska dzięki przyprawie curry.
Kiedy i z czym podawać kotlety z cukinii?
Pyszne kotlety z cukinii to uniwersalne danie, które będzie smakować każdemu. To pomysł na wegetariański obiad lub smaczny dodatek do pieczonego kurczaka. Kotlety z cukinii są również propozycją na kolację lub przekąskę. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Warto podać do nich sosy. Sprawdzi się sos ranczerski lub klasyczny sos czosnkowy.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 100 g startego żółtego sera
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię pokroić w plastry. Doprawić je solą i pieprzem i odstawić na 15 minut.
- Do miski wbić jajka, wsypać żółty ser i koperek. Doprawić słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
- Do drugiej miski wsypać bułkę tartą i mąkę. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii obtaczać w mące z bułką tartą, a następnie w jajkach z serem. Smażyć z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru.
- Usmażone kotlety z cukinii przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło lub zimno z sosem ziołowym lub czosnkowym.