Kotlety z cukinii bez tarcia. Sekretem ich pysznego smaku jest panierka

kotlety z cukinii
Autor: Shutterstock Kotlety z cukinii to prosty i szybki przepis bez tarcia.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, z którego można przyrządzać prawdziwe pyszności. Popularnością cieszą się placki z cukinii, które są łatwe i szybkie do samodzielnego przygotowania. Warto sięgnąć po ten przepis, ponieważ kotlety z cukinii w tym wydaniu smakują obłędnie. Ich sekretem jest aromatyczna panierka. Oto przepis na smakowite kotlety z cukinii.

Z czego zrobić kotlety z cukinii?

Lista składników, które potrzebne są, aby zrobić przepyszne kotlety z cukinii, jest dość krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a wiele z nich możecie mieć w domu, więc nawet wycieczka do sklepu nie będzie konieczna. Do usmażenia pysznych i aromatycznych kotletów warzywnych należy przygotować:

  • cukinię
  • stary żółty ser
  • jajka
  • mąkę pszenną
  • bułkę tartą
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę
  • koperek
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z cukinii?

Przepis na oryginalne kotlety cukiniowe jest bardzo prosty. W tradycyjnych przepisach na placki z cukinii, warzywo należy zetrzeć na tarce. Jenak w tym przepisie cukinię wystarczy pokroić w plastry, oprószyć solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotowuje się panierkę. W miseczce miesza się jajka, koperek, starty żółty ser oraz przyprawy. Można użyć holenderskiej goudy, angielskiego cheddara lub wykorzystać włoską mozzarellę. Do drugiej miseczki przesypuje się mąką i bułkę tartą. Plastry cukinii panieruje się w najpierw w mące i bułce, a następnie zanurza w jajku ze startym serem i przyprawami. Tak przygotowane kotlety z cukinii smaży się na gorącym oleju na patelni. Po usmażeniu przekłada się je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przepis na kotlety z cukinii

  • To łatwy przepis na cukinię. Kotlety cukiniowe są proste i robi się je w kilku bardzo łatwych krokach.
  • Czas przygotowania jest dość krótki. W sumie to około 20 minut. Kotlety z cukinii można więc smażyć nawet w ostatniej chwili.
  • Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów, przyprawy i olej do smażenia.
  • Smak panierki zaostrzy dodatek szczypty mielonego chili. Orientalną nutę zyska dzięki przyprawie curry.

Kiedy i z czym podawać kotlety z cukinii?

Pyszne kotlety z cukinii to uniwersalne danie, które będzie smakować każdemu. To pomysł na wegetariański obiad lub smaczny dodatek do pieczonego kurczaka. Kotlety z cukinii są również propozycją na kolację lub przekąskę. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Warto podać do nich sosy. Sprawdzi się sos ranczerski lub klasyczny sos czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną cukinię pokroić w plastry. Doprawić je solą i pieprzem i odstawić na 15 minut.
  • Do miski wbić jajka, wsypać żółty ser i koperek. Doprawić słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wsypać bułkę tartą i mąkę. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii obtaczać w mące z bułką tartą, a następnie w jajkach z serem. Smażyć z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru.
  • Usmażone kotlety z cukinii przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło lub zimno z sosem ziołowym lub czosnkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej