Do czego służy czwarta strona tarki? Mało kto o tym wie, a znacznie ułatwia życie

2023-02-03 11:54

Tarka to niezbędne i uniwersalne narzędzie w kuchni, które pomaga zaoszczędzić czas. Ściera się na niej ser, warzywa i zimne masło. Służy również do robienia bułki tartej. Korzystamy jednak tylko z trzech stron tarki, a równie ważna i przydatna jest czwarta. Do czego służy czwarta strona tarki?

czwarta strona tarki
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Do czego służy tarka?
  2. Do czego służy czwarta strona tarki?
  3. Jaką tarkę wybrać?
  4. Jak korzystać z tarki?

Do czego służy tarka?

Tarka składa się z czerech stron. Na dużych oczka ściera się ser, jajka na twardo, zimne masło oraz surowe lub gotowane warzywa. Druga strona to bardzo ostre i małe otwory. Idealnie ściera się na nich ziemianki na placki, suche bułki, skórkę z cytrusów czy twarde sery. Służy też do mielenia sera twarogowego i ścierania gałki muszkatołowej. Sprawdzi się jako zamiennik praski do czosnku. Trzecią stronę tarki stanowią małe oczka. Używa się ich podczas przyrządzania sałatek z drobnych składników. Można zetrzeć na nich czekoladę lub żółty ser. Czwarta strona tarki jest zapomniana i mało kto ją wykorzystuje. Szkoda, bo to ważny element, który zacznie przyspieszy przyrządzanie potraw. Jak używać czwartej strony tarki?

Do czego służy czwarta strona tarki?

Czwarta strona tarki składa się z kilku podłużnych otworów o różnej szerokości. Mają za zadanie idealnie równo pokroić różne składniki w plasterki. Tę stronę warto wykorzystywać, kiedy robi się mizerię, kanapki na imprezę lub zapiekanki. Za pomocą ostrzy umieszczonych na czwartej stronie tarki można pokroić owoce, ziemniaki czy nawet kiełbasę. Krojenie w plasterki na tarce pozwala zachować precyzję i zaoszczędzić sporo czasu.

Jaką tarkę wybrać?

W sklepach AGD dostępne są różne rodzaje tarek kuchennych. Można wybierać między tarkami ręcznymi i elektrycznymi, które wyposażone są w różne funkcje i nakładki. Tego typu tarki pozwalają zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. Tarki ręczne są najbardziej popularnym narzędziem kuchennym i używa ich zdecydowana większość Polaków. Produkuje się je ze stali nierdzewnej, mają wymienne nakładki, a niektóre modele wyposażone są w pojemniki na starte składniki.

Jak korzystać z tarki?

  • Aby szybko i dokładnie zetrzeć wybrane składniki, tarkę należy położyć na desce w poziomie. Dzięki temu praca przebiegnie bezpiecznie i w czystości.
  • Spryskując wybraną stronę tartki olejem, tarcie będzie łatwiejsze. Śliska powierzchnia tarki sprawi, że produkt będzie się łatwej po niej przemieszczał. Wiórki staną się też równe.
  • Twarde składniki trą się łatwiej. Dlatego, aby zmielić ser na tarce lub zetrzeć masło, należy wcześniej włożyć je do zamrażarki na piętnaście minut.
  • Zatłuszczoną powierzchnię tarki najlepiej myje się sokiem z cytryny. Dzięki zawartości kwasów rozpuszczających tłuszcz mycie przebiegnie bezproblemowo. Tartkę należy kilka razy przetrzeć połówką cytryny, odstawić na kilkanaście minut i umyć w gorącej wodzie.
  • Tarek ręcznych nie powinno się myć w zmywarkach. Środki czyszczące mogą zniszczyć narzędzie.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE