Do czego służy czwarta strona tarki? Mało kto o tym wie, a znacznie ułatwia życie
Tarka to niezbędne i uniwersalne narzędzie w kuchni, które pomaga zaoszczędzić czas. Ściera się na niej ser, warzywa i zimne masło. Służy również do robienia bułki tartej. Korzystamy jednak tylko z trzech stron tarki, a równie ważna i przydatna jest czwarta. Do czego służy czwarta strona tarki?
Spis treści
Do czego służy tarka?
Tarka składa się z czerech stron. Na dużych oczka ściera się ser, jajka na twardo, zimne masło oraz surowe lub gotowane warzywa. Druga strona to bardzo ostre i małe otwory. Idealnie ściera się na nich ziemianki na placki, suche bułki, skórkę z cytrusów czy twarde sery. Służy też do mielenia sera twarogowego i ścierania gałki muszkatołowej. Sprawdzi się jako zamiennik praski do czosnku. Trzecią stronę tarki stanowią małe oczka. Używa się ich podczas przyrządzania sałatek z drobnych składników. Można zetrzeć na nich czekoladę lub żółty ser. Czwarta strona tarki jest zapomniana i mało kto ją wykorzystuje. Szkoda, bo to ważny element, który zacznie przyspieszy przyrządzanie potraw. Jak używać czwartej strony tarki?
Do czego służy czwarta strona tarki?
Czwarta strona tarki składa się z kilku podłużnych otworów o różnej szerokości. Mają za zadanie idealnie równo pokroić różne składniki w plasterki. Tę stronę warto wykorzystywać, kiedy robi się mizerię, kanapki na imprezę lub zapiekanki. Za pomocą ostrzy umieszczonych na czwartej stronie tarki można pokroić owoce, ziemniaki czy nawet kiełbasę. Krojenie w plasterki na tarce pozwala zachować precyzję i zaoszczędzić sporo czasu.
Jaką tarkę wybrać?
W sklepach AGD dostępne są różne rodzaje tarek kuchennych. Można wybierać między tarkami ręcznymi i elektrycznymi, które wyposażone są w różne funkcje i nakładki. Tego typu tarki pozwalają zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. Tarki ręczne są najbardziej popularnym narzędziem kuchennym i używa ich zdecydowana większość Polaków. Produkuje się je ze stali nierdzewnej, mają wymienne nakładki, a niektóre modele wyposażone są w pojemniki na starte składniki.
Jak korzystać z tarki?
- Aby szybko i dokładnie zetrzeć wybrane składniki, tarkę należy położyć na desce w poziomie. Dzięki temu praca przebiegnie bezpiecznie i w czystości.
- Spryskując wybraną stronę tartki olejem, tarcie będzie łatwiejsze. Śliska powierzchnia tarki sprawi, że produkt będzie się łatwej po niej przemieszczał. Wiórki staną się też równe.
- Twarde składniki trą się łatwiej. Dlatego, aby zmielić ser na tarce lub zetrzeć masło, należy wcześniej włożyć je do zamrażarki na piętnaście minut.
- Zatłuszczoną powierzchnię tarki najlepiej myje się sokiem z cytryny. Dzięki zawartości kwasów rozpuszczających tłuszcz mycie przebiegnie bezproblemowo. Tartkę należy kilka razy przetrzeć połówką cytryny, odstawić na kilkanaście minut i umyć w gorącej wodzie.
- Tarek ręcznych nie powinno się myć w zmywarkach. Środki czyszczące mogą zniszczyć narzędzie.