Kurczak po kozacku - prosty przepis na podudzia zapiekane z warzywami

Kurczak po kozacku - prosty przepis na podudzia zapiekane z warzywami
Autor: Shutterstock Podudzia z kurczaka zapiekane z dodatkiem warzyw to łatwy do przygotowania obiad z jednej blachy
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak po kozacku to doskonały sposób na podudzia z kurczaka. Zapiekane z warzywami i dodającymi charakteru przyprawami są pyszne i łatwe do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 10 średnich ziemniaków
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 garście startego żółtego sera
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić - ziemniaki w ćwiartki, cebulę w półplasterki, marchewkę w plasterki. Wymieszać z solą i pieprzem ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Keczup wymieszać z majonezem i przyprawą do kurczaka.
  • Podudzia obtoczyć w marynacie i ułożyć na warzywach. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez godzinę. Pod koniec pieczenia posypać danie startym żółtym serem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej