Kurczak po kozacku - prosty przepis na podudzia zapiekane z warzywami
2023-07-12
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak po kozacku to doskonały sposób na podudzia z kurczaka. Zapiekane z warzywami i dodającymi charakteru przyprawami są pyszne i łatwe do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 10 średnich ziemniaków
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 2 garście startego żółtego sera
- sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić - ziemniaki w ćwiartki, cebulę w półplasterki, marchewkę w plasterki. Wymieszać z solą i pieprzem ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
- Keczup wymieszać z majonezem i przyprawą do kurczaka.
- Podudzia obtoczyć w marynacie i ułożyć na warzywach. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez godzinę. Pod koniec pieczenia posypać danie startym żółtym serem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne