Schabowe nacierane. Tradycyjne kotlety w nowej odsłonie

schabowe nacierane
Autor: Shutterstock Schabowe nacierane zastąpią tradycyjne i zachwycą smakiem.
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe to klasyczne danie domowe, które smakuje zawsze i pasuje na każdą okazję. W tym przepisie poznacie te popularne kotlety w nowej odsłonie. Schabowe nacierane są pyszne i aromatyczne. Mięso jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Poznajcie szybki i sprawdzony przepis na schabowe nacierane, które zaskoczą pysznym smakiem i łatwością przygotowania.

Z czego zrobić schabowe nacierane?

Domowe kotlety schabowe nacierane przyrządzone według tego przepisu smakują wyśmienicie. Tajemnicą ich smaku są odpowiednio dobrane przyprawy i świeże zioła, z których przyrządza się marynatę i naciera nią mięso. To właśnie ona sprawia, że schabowe nabierają głębokiego smaku i są miękkie. Dzięki tradycyjnej panierce z wierzchu są chrupiące.

Na liście składników znalazły się proste produkty, które bez problemu można kupić w sklepach przez cały rok. Właśnie dlatego schabowe nacierane można robić bez względu na pogodę za oknem. Aby usmażyć pyszne schabowe nacierane przyprawami i ziołami na obiad, należy przygotować takie produkty jak:

  • schab bez kości
  • składniki do marynaty – olej, świeże zioła, czosnek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • składniki do panierki – mąka pszenna, jajka, bułka tarta

Jak zrobić schabowe nacierane?

Przepis na domowe schabowe nacierane jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Kotlety robi się bardzo podobnie do tradycyjnych schaboszczaków, ale z drobnymi zmianami. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, nacierane kotlety schabowe udadzą się już za pierwszym razem, a z każdym kolejnym będą wychodzić jeszcze lepiej.

Jak więc usmażyć pyszne schabowe nacierane? Danie przyrządza się w kilku łatwych i szybkich krokach.

  • 1. krok – pokrojenie i rozbicie schabu
  • 2. krok – przygotowanie marynaty i natarcie nią schabowych
  • 3. krok – panierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie schabowych nacieranych na patelni

Jak podawać schabowe nacierane?

Kotlety schabowe to uniwersalna propozycja na pyszny rodzinny obiad. Podane w wersji nacieranej zachwycą każdego i podbiją kubki smakowe. Aby posiłek był kompletny, nacierane schabowe warto podać w towarzystwie różnych dodatków. Do schabowych zawsze pasują ziemniaki gotowane, pieczone lub w formie puree. Sprawdzi się też zasmażana kapusta czy buraczki. Posiłek uzupełnią domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe surówki, które doskonale łączą się ze schabowymi nacieranymi.

SKŁADNIKI

  • 800 g schabu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, oregano, tymianek)
  • 2 łyżki oleju + do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać posiekane zioła. Wlać olej i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Schab pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm i rozbić tłuczkiem. Dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na 15 minut.
  • Do głębokiego talerza wbić jajka i roztrzepać widelcem. Na jeden płaski talerz wysypać mąką pszenną, a na drugi bułkę tartą. Kotlety panierować w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
  • Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć na nich kotlety schabowe z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami i chrupiącą surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej