Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika

2021-03-29
Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika
Autor: Shutterstock Soczysta pierś kurczaka i jędrna fasolka szparagowa - duet doskonały
łatwy
20 min
4

Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika to doskonały pomysł na obiad z jednej blachy. Któż z nas nie lubi pieczonej piersi kurczaka? Soczysty, dobrze wypieczony filet drobiowy i chrupka fasolka to zestaw, który znajdzie wielu ochotników. 

Polecamy też:

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką

Pęczotto z fasolką szparagową

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka przedzielić na pół. Posmarować oliwą, sosem sojowym i oprószyć granulowanym czosnkiem. Odstawić do lodówki.
  • Fasolkę szparagową przebrać, obciąć szypułki, ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku. Od zagotowania gotować około 3-5 minut.
  • Cytrynę pokroić na plasterki. 
  • W brytfannie ułożyć fasolkę, spryskać oliwą, ułożyć piersi kurczaka, na wierzchu poukładać plasterki cytryny.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 35-40 minut.
  • Podawać posypane posiekaną bazylią.