Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Piersi kurczaka z fasolką szparagową z piekarnika to doskonały pomysł na obiad z jednej blachy. Któż z nas nie lubi pieczonej piersi kurczaka? Soczysty, dobrze wypieczony filet drobiowy i chrupka fasolka to zestaw, który znajdzie wielu ochotników.
Polecamy też:
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 800 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
- 1 łyżka pociętych liści bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 cytryna
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka przedzielić na pół. Posmarować oliwą, sosem sojowym i oprószyć granulowanym czosnkiem. Odstawić do lodówki.
- Fasolkę szparagową przebrać, obciąć szypułki, ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku. Od zagotowania gotować około 3-5 minut.
- Cytrynę pokroić na plasterki.
- W brytfannie ułożyć fasolkę, spryskać oliwą, ułożyć piersi kurczaka, na wierzchu poukładać plasterki cytryny.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 35-40 minut.
- Podawać posypane posiekaną bazylią.