Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Prosty, pyszny obiad, który nigdy się nie nudzi
Co zrobić na obiad z makaronu i fileta z kurczaka? Nie ma prostszego pomysłu na obiad niż makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Danie robi się błyskawicznie, a do tego jest pyszne i aromatyczne. Taki obiad zachwyci każdego i pozostawi po sobie uczucie błogości. Oto łatwy przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i kurczakiem?
Przyrządzenie tego dania rozpoczyna się od ugotowania makaronu. Następnie należy zrobić sos z podsmażonego z cebulą i czosnkiem szpinaku. Po usmażeniu warzywa trzeba zmiksować na gładki sos. Kolejnym krokiem jest pokrojenie, doprawienie i usmażenie kurczaka. Do garnka z odcedzonym makaronem dodaje się mięso, sos szpinakowy i miesza. Danie trzeba jeszcze kilka minut podgrzewać. Podaje się je z parmezanem.
Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Przepis na to pyszne danie jest wyjątkowo łatwy. Tę sycącą potrawę robi się w kilku prostych krokach.
- Przyrządzenie makaronu z dodatkiem soczystego kurczaka jest bardzo szybkie. Ten makaronowy obiad można robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
- Dodatkową zaletą tego dania jest to, że nie potrzeba wielu składników, aby je zrobić. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem sprawdzi się przez cały rok, ponieważ wszystkie produkty są zawsze w sklepach.
- Najlepszy będzie większy makaron. Sprawdzi się penne, kokardki i świderki.
- Danie makaronowe z dodatkiem piersi kurczaka i zielonych liści szpinaku można zrobić z resztek, które zostały z gotowania innych potraw. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Z czym podawać mamakron ze szpinakiem i kurczakiem?
To pyszne danie świetnie smakuje posypane startym parmezanem. Urozmaicą je też posiekane orzechy. Idealnym dodatkiem są kolorowe i soczyste surówki. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na pyszne i łatwe surówki, które doskonale skomponują się z makaronem z kurczakiem i szpinakiem:
- Surówka z młodej kapusty z majonezem
- Mizeria w nowej odsłonie. Zamiast ogórka użyj tego warzywa
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Surówka z selera korzeniowego. Doskonały dodatek do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”. Jej tajemnica tkwi w przyprawach
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 250 g makaronu
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu + do podania
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do garnka, w którym się gotował.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie i stanie się intensywnie zielony. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
- Do podsmażonego szpinaku z cebulą i czosnkiem wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wsypać parmezan. Zmiksować na gładki sos.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wsypać uniwersalną przyprawę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Mięso smażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż stanie się rumiane.
- Do makaronu dodać kurczaka i szpinakowy sos. Dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać kilka minut.
- Podawać na gorąco posypane startym parmezanem.