Surówka z młodej kapusty z majonezem. Chrupiąca dawka witamin i smaku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka z młodej kapusty z majonezem to najłatwiejsza i najpyszniejsza sałatka obiadowa. Pasuje właściwie to wszystkiego. W sezonie wiosennym byłoby grzechem nie przygotować tej pysznej surówki kapuścianej.
Chrupiąca surówka z młodej kapusty z majonezem smakuje każdemu. Tym razem w nieco innej wersji - ta surówka z młodej kapusty przypomina colesław. Jednak ta surówka z młodej białej kapusty jest od niego lżejsza w smaku. W tym przepisie na surówkę z młodej kapusty wystarczy poszatkować kapustę. Dodać marchewkę i szczypior. Wymieszać z majonezem i surówka z młodej kapusty i marchewki gotowa!
Pod wideo znajdziesz galerię z innymi naszymi przepisami na surówki z białej kapusty
SKŁADNIKI
- Na surówkę z młodej kapusty:
- 4 szklanki młodej kapusty, drobno posiekanej
- 1/4 szklanki marchewki młodej, startej na wiórki
- 1 łyżka szczypioru lub dymki bardzo drobno posiekana
- Na sos majonezowy do surówki z młodej kapusty:
- 4 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki maślanki lub płynnego jogurtu (do picia) lub zamiennika wegańskiego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkuj na szatkownicy lub pokrój nożem na bardzo cienkie paseczki. Marchewkę zetrzyj na tarce na cienkie wiórki. Szczypior drobno posiekaj.
- Rozdrobnione warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
- Z podanych składników na sos zmiksuj majonezowy dressing.
- Polej sosem warzywa i wymieszaj.