Surówka z młodej kapusty z majonezem – wiosenny hit pełen chrupkości i smaku

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka z młodej kapusty z majonezem to absolutny wiosenny must-have na talerzu. Robi się ją w pięć minut, smakuje jak u babci, a pasuje niemal do wszystkiego – od mielonych po modne kotleciki z ciecierzycy. Gdy kapusta młoda i chrupka, grzechem byłoby nie wrzucić jej do miski!
Chrupiąca surówka z młodej kapusty z majonezem to klasyk, który nigdy się nie nudzi – a w tej wersji ma szansę skraść serca jeszcze większej liczbie smakoszy. Tym razem serwujemy ją w stylu inspirowanym colesławem, ale w lżejszym, świeższym wydaniu. Delikatna młoda kapusta, słodka marchewka i szczypior tworzą zgrane trio, a odrobina majonezu łączy wszystko w kremową, ale nieprzytłaczającą całość. Nie trzeba wielu składników ani czasu – ta surówka z młodej kapusty i marchewki robi się właściwie sama. Idealna do obiadu, na grilla, a nawet jako szybka przekąska w ciągu dnia.
Pod wideo znajdziesz galerię z innymi naszymi przepisami na surówki z białej kapusty
SKŁADNIKI
- Na surówkę z młodej kapusty:
- 4 szklanki młodej kapusty, drobno posiekanej
- 1/4 szklanki marchewki młodej, startej na wiórki
- 1 łyżka szczypioru lub dymki bardzo drobno posiekana
- Na sos majonezowy do surówki z młodej kapusty:
- 4 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki maślanki lub płynnego jogurtu (do picia) lub zamiennika wegańskiego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkuj na szatkownicy lub pokrój nożem na bardzo cienkie paseczki. Marchewkę zetrzyj na tarce na cienkie wiórki. Szczypior drobno posiekaj.
- Rozdrobnione warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
- Z podanych składników na sos zmiksuj majonezowy dressing.
- Polej sosem warzywa i wymieszaj.