Surówka z młodej kapusty z majonezem – wiosenny hit pełen chrupkości i smaku

Surówka z młodej kapusty z majonezem
Autor: Shutterstock.com Poszatkowana młoda kapusta z sosem majonezowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka z młodej kapusty z majonezem to absolutny wiosenny must-have na talerzu. Robi się ją w pięć minut, smakuje jak u babci, a pasuje niemal do wszystkiego – od mielonych po modne kotleciki z ciecierzycy. Gdy kapusta młoda i chrupka, grzechem byłoby nie wrzucić jej do miski!

Chrupiąca surówka z młodej kapusty z majonezem to klasyk, który nigdy się nie nudzi – a w tej wersji ma szansę skraść serca jeszcze większej liczbie smakoszy. Tym razem serwujemy ją w stylu inspirowanym colesławem, ale w lżejszym, świeższym wydaniu. Delikatna młoda kapusta, słodka marchewka i szczypior tworzą zgrane trio, a odrobina majonezu łączy wszystko w kremową, ale nieprzytłaczającą całość. Nie trzeba wielu składników ani czasu – ta surówka z młodej kapusty i marchewki robi się właściwie sama. Idealna do obiadu, na grilla, a nawet jako szybka przekąska w ciągu dnia.

Pod wideo znajdziesz galerię z innymi naszymi przepisami na surówki z białej kapusty

SKŁADNIKI

  • Na surówkę z młodej kapusty:
  • 4 szklanki młodej kapusty, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki marchewki młodej, startej na wiórki
  • 1 łyżka szczypioru lub dymki bardzo drobno posiekana
  • Na sos majonezowy do surówki z młodej kapusty:
  • 4 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki maślanki lub płynnego jogurtu (do picia) lub zamiennika wegańskiego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkuj na szatkownicy lub pokrój nożem na bardzo cienkie paseczki. Marchewkę zetrzyj na tarce na cienkie wiórki. Szczypior drobno posiekaj. 
  • Rozdrobnione warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
  • Z podanych składników na sos zmiksuj majonezowy dressing. 
  • Polej sosem warzywa i wymieszaj. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej