Mizeria w nowej odsłonie. Zamiast ogórka użyj tego warzywa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Mizeria to jedna z najpopularniejszych polskich sałatek. Robi się ją szybko z kilku składników i pasuje do wielu różnych potraw. Internet właśnie podbija przepis na mizerię z zupełnie innego warzywa. Zamiast ogórków sałatkę robi się z cukinii. Jest tak samo łatwa, szybka i pyszna. Oto przepis na mizerię z cukinii.
Jak zrobić mizerię z cukinii?
Przygotowanie rozpoczyna się od pokrojenia cukinii w cienkie plasterki. Przekłada się je na sitko i oprósza solą. Po 20 minutach należy odcisnąć warzywo z nadmiaru wody, przełożyć do miski i dodać posiekany koperek, śmietanę oraz jogurt. Na koniec wystarczy jeszcze tylko doprawić sałatkę solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przepis na mizerię z cukinii
- To łatwy przepis na pyszną i zdrową mizerię w nowej wersji. Kilka prostych kroków i obłędna sałatka z cukinią w roli głównej jest gotowa.
- Czas przygotowanie jest krótki. Cukiniową mizerię można zrobić w takcie przyrządzania obiadu.
- Na liście składników znajdują się tylko cztery produkty plus przyprawy, które zawsze są w domu.
- Im cieniej pokroi się cukinię, tym sałatka będzie lepsza. Można to zrobić za pomocą ostrego noża lub użyć mandoliny do krojenia warzyw.
- Pokrojoną cukinię należy lekko posolić i odstawić na 20 minut, aby odciekła z nadmiaru wody i zmiękła.
- Osoby, które liczą kalorie, są na diecie lub unikają tłuszczu, mogą pominąć śmietanę i zamienić ją na jogurt grecki.
Do czego podawać mizerię z cukinii?
Mizeria przyrządzona z cienko pokrojonej cukinii to uniwersalny dodatek do najróżniejszych dań obiadowych. Smacznie łączy się z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. Można podać ją do kotletów mielonych i schabowych, roladek ze schabu, karkówki czy zrazów. Komponuje się z kotletami jajecznymi, warzywnymi burgerami czy zapiekankami makaronowymi.
Jak wzbogacić mizerię z cukinii?
Do sałatki można dodać inne produkty, które podkręcą jej smak. Charakteru doda drobno posiekana szalotka lub dymka czy czosnek. Będzie świetnie smakować z dodatkiem świeżej mięty, szczypiorku, natki pietruszki czy kolendry. W tym przepisie składniki łączy śmietana i jogurt naturalny. Doskonale zastąpi je kefir lub zsiadłe mleko. Smak mizerii wzmocni odrobina soku z cytryny i octu balsamicznego.
SKŁADNIKI
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną cukinię pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć na durszlak i delikatnie posolić. Odstawić na 20 minut.
- Cukinię odcisną z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Wlać śmietanę i jogurt. Wsypać koperek i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.