Burgery wegetariańskie - z kaszy i fasoli
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Burgery wegetariańskie z kaszy i fasoli mają same zalety - są zdrowe, smaczne i aromatyczne. Dodatek jarmużu sprawia, że stanowią bardzo wartościową pozycję w codziennym menu. Można je podać w bułce pełnoziarnistej, z dodatkiem ulubionego sosu, albo zjeść z bukietem surówek.
SKŁADNIKI
- puszka czerwonej fasoli
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej lub jaglanej
- duża cebula
- 4 liście jarmużu
- łyżka ostrego keczupu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- po 2 łyżki nasion sezamu i słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- po łyżeczce mielonej kolendry i imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wypłucz na sicie i ugotuj w wodzie z solą.
- Cebulę posiekaj, ząbki czosnku przepuść przez praskę, liście jarmużu opłucz i poszatkuj.
- Fasolę zmiksuj, wymieszaj z kaszą, cebulą, czosnkiem, nasionami i jarmużem. Dodaj keczup, olej, bułkę tartą. Przypraw do smaku.
- Uformuj płaskie kotlety, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz 25 minut w temperaturze 180ºC (w połowie pieczenia odwróć). Podawaj w bułce pełnoziarnistej z sałatą i kiełkami.