Burgery wegetariańskie - z kaszy i fasoli

2017-02-01
redakcja poradnikzdrowie.pl
Burgery wegetariańskie - z kaszy i fasoli
Autor: Shutterstock Kotlety z kaszy gryczanej z czerwoną fasolą, można je robić także z kaszy jaglanej
łatwy
15 min
4

Burgery wegetariańskie z kaszy i fasoli mają same zalety - są zdrowe, smaczne i aromatyczne. Dodatek jarmużu sprawia, że stanowią bardzo wartościową pozycję w codziennym menu. Można je podać w bułce pełnoziarnistej, z dodatkiem ulubionego sosu, albo zjeść z bukietem surówek.

Składniki

puszka czerwonej fasoli

3/4 szklanki kaszy gryczanej lub jaglanej

duża cebula

4 liście jarmużu

łyżka ostrego keczupu

2 łyżki bułki tartej

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

po 2 łyżki nasion sezamu i słonecznika

2 łyżki sosu sojowego

po łyżeczce mielonej kolendry i imbiru

1/4 łyżeczki chili

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaszę wypłucz na sicie i  ugotuj w wodzie z solą.

Cebulę posiekaj, ząbki czosnku przepuść przez praskę, liście jarmużu opłucz i poszatkuj.

Fasolę zmiksuj, wymieszaj z kaszą, cebulą, czosnkiem, nasionami i jarmużem. Dodaj keczup, olej, bułkę tartą. Przypraw do smaku.

Uformuj płaskie kotlety, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz 25 minut w temperaturze 180ºC (w połowie pieczenia odwróć). Podawaj w bułce pełnoziarnistej z sałatą i kiełkami.

redakcja poradnikzdrowie.pl