Burgery wegetariańskie - z kaszy i fasoli

redakcja poradnikzdrowie.pl
Burgery wegetariańskie - z kaszy i fasoli
Autor: Shutterstock Kotlety z kaszy gryczanej z czerwoną fasolą, można je robić także z kaszy jaglanej
łatwy
15 min
4

Burgery wegetariańskie z kaszy i fasoli mają same zalety - są zdrowe, smaczne i aromatyczne. Dodatek jarmużu sprawia, że stanowią bardzo wartościową pozycję w codziennym menu. Można je podać w bułce pełnoziarnistej, z dodatkiem ulubionego sosu, albo zjeść z bukietem surówek.

SKŁADNIKI

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej lub jaglanej
  • duża cebula
  • 4 liście jarmużu
  • łyżka ostrego keczupu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • po 2 łyżki nasion sezamu i słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po łyżeczce mielonej kolendry i imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wypłucz na sicie i  ugotuj w wodzie z solą.
  • Cebulę posiekaj, ząbki czosnku przepuść przez praskę, liście jarmużu opłucz i poszatkuj.
  • Fasolę zmiksuj, wymieszaj z kaszą, cebulą, czosnkiem, nasionami i jarmużem. Dodaj keczup, olej, bułkę tartą. Przypraw do smaku.
  • Uformuj płaskie kotlety, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz 25 minut w temperaturze 180ºC (w połowie pieczenia odwróć). Podawaj w bułce pełnoziarnistej z sałatą i kiełkami.
redakcja poradnikzdrowie.pl