Roladki schabowe ze szpinakiem. Pomysł na pyszny rodzinny obiad
Roladki schabowe to pomysł, jak ciekawie podać wieprzowinę. W środku roladki kryją aromatyczny farsz ze szpinaku, suszonych pomidorów i roztopionego sera. Danie wygląda bardzo efektownie, dlatego sprawdzi się na różne okazje. Przepis na roladki ze schabu jest łatwy, więc każdy może przyrządzić je bez żadnych problemów.
i
Dlaczego warto zrobić roladki schabowe?
- Przepis na schab w tej odsłonie jest łatwy i szybki.
- Roladki z wierzchu są chrupiące, mięso jest soczyste, a farsz ze szpinaku, suszonych pomidorów i sera aromatyczny.
- Mozzarellę lub ser żółty można zastąpić serem pleśniowym lub grecką fetą.
- Surowe roladki można dodatkowo zawinąć w boczek wędzony lub szynkę długo dojrzewającą.
- Smak roladek będzie ostrzejszy, jeżeli doda się drobno posiekaną papryczkę chili lub zmieloną ostrą paprykę.
Jak zrobić roladki ze schabu w piekarniku?
Roladki schabowe można również upiec w piekarniku. Należy pominąć panierowanie lub jedynie lekko posypać bułką tartą czy sezamem i skropić olejem. Następnie ułożyć je w formie i piec bez przykrycia około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Z czym podawać roladki wieprzowe?
Do obiadu ze schabem w formie roladek pasują różne surówki. Świetnie będzie smakował coleslaw, surówka z selera z rodzynkami czy marchewkowa ze śmietaną. Do roladek można podać również lekki sos jogurtowy ze świeżymi ziołami lub dressing czosnkowy. Obiad będzie kompletny, jeżeli do schabu zaserwuje się ziemniaki z wody, kopytka czy kluski śląskie.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 200 g startego żółtego sera lub mozzarelli
- 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki sezamu
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów i smażyć na nim szpinak, aż zmięknie. Szpinak mrożony wyjąć wcześniej do rozmrożenia i smażyć, aż woda odparuje.
- Szpinak przełożyć do miseczki i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Kotlety schabowe rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą i pieprzem z jednej strony.
- Na każdy kotlet schabowy nałożyć porcję szpinaku z suszonymi pomidorami i natką. Posypać startym serem. Zawijać ścisło w roladkę. Układać obok siebie na desce.
- Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Do drugiego wbić jajka i roztrzepać widelcem.
- Roladki maczać w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej z sezamem.
- Na dużej patelni rozgrzać olej – powinien przykryć całe dno. Smażyć na nim roladki po kilka minut z każdej strony, często je obracając, aż będą miały rumiany kolor. Czas smażenia nie powinien wynieść więcej niż 20 minut.
- Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.