Roladki schabowe ze szpinakiem. Pomysł na pyszny rodzinny obiad

roladki ze schabu
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Roladki schabowe to pomysł, jak ciekawie podać wieprzowinę. W środku roladki kryją aromatyczny farsz ze szpinaku, suszonych pomidorów i roztopionego sera. Danie wygląda bardzo efektownie, dlatego sprawdzi się na różne okazje. Przepis na roladki ze schabu jest łatwy, więc każdy może przyrządzić je bez żadnych problemów.

Dlaczego warto zrobić roladki schabowe?

  • Przepis na schab w tej odsłonie jest łatwy i szybki.
  • Roladki z wierzchu są chrupiące, mięso jest soczyste, a farsz ze szpinaku, suszonych pomidorów i sera aromatyczny.
  • Mozzarellę lub ser żółty można zastąpić serem pleśniowym lub grecką fetą.
  • Surowe roladki można dodatkowo zawinąć w boczek wędzony lub szynkę długo dojrzewającą.
  • Smak roladek będzie ostrzejszy, jeżeli doda się drobno posiekaną papryczkę chili lub zmieloną ostrą paprykę.

Jak zrobić roladki ze schabu w piekarniku?

Roladki schabowe można również upiec w piekarniku. Należy pominąć panierowanie lub jedynie lekko posypać bułką tartą czy sezamem i skropić olejem. Następnie ułożyć je w formie i piec bez przykrycia około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Z czym podawać roladki wieprzowe?

Do obiadu ze schabem w formie roladek pasują różne surówki. Świetnie będzie smakował coleslaw, surówka z selera z rodzynkami czy marchewkowa ze śmietaną. Do roladek można podać również lekki sos jogurtowy ze świeżymi ziołami lub dressing czosnkowy. Obiad będzie kompletny, jeżeli do schabu zaserwuje się ziemniaki z wody, kopytka czy kluski śląskie.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • 200 g startego żółtego sera lub mozzarelli
  • 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów i smażyć na nim szpinak, aż zmięknie. Szpinak mrożony wyjąć wcześniej do rozmrożenia i smażyć, aż woda odparuje.
  • Szpinak przełożyć do miseczki i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Kotlety schabowe rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą i pieprzem z jednej strony.
  • Na każdy kotlet schabowy nałożyć porcję szpinaku z suszonymi pomidorami i natką. Posypać startym serem. Zawijać ścisło w roladkę. Układać obok siebie na desce.
  • Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Do drugiego wbić jajka i roztrzepać widelcem.
  • Roladki maczać w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej z sezamem.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej – powinien przykryć całe dno. Smażyć na nim roladki po kilka minut z każdej strony, często je obracając, aż będą miały rumiany kolor. Czas smażenia nie powinien wynieść więcej niż 20 minut.
  • Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej