Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami. Jak zrobić mielone inaczej?

kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami to domowa klasyka w nowej odsłonie.
łatwy
40 min
4

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. W tym przepisie poznacie mielone w zupełnie innej, ale pysznej odsłonie. Mięso wieprzowe zostało wzbogacone o starty żółty ser oraz pieczarki. Smak kotletów podkręcają przyprawy. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami, które zachwycą smakiem i aromatem.

Jak zrobić kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami?

Do mięsa mielonego dodaje się podsmażone pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, mleko, jajka oraz przyprawy. Masę należy dokładnie wyrobić, a następnie formować z niej kotlety. Obtoczone w bułce tartej mięso smaży się na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu odciekł.

Przepis na kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami

  • Kotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i pieczarek robi się łatwo i bezproblemowo.
  • Czas przygotowania domowych mielonych z wieprzowiny nie jest długi. Przygotowanie masy mięsnej i usmażenie kotletów nie powinno zająć więcej niż 40 minut.
  • Chociaż lista składników może wydać się długa, wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych i na bazarach.
  • Masę mięsną należy wyrabiać dłońmi. Powinna być zwarta i gęsta.
  • Zamiast natki pietruszki sprawdzi się koperek.

Z czym podawać kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami?

Mielone w tej pysznej odsłonie serwuje się tak samo jak te klasyczne. Doskonale smakują z zasmażanymi buraczkami, młodą kapustą czy pieczonymi warzywami. Można podać do nich gotowane ziemniaki, ulubioną kaszę czy drobny makaron. Obiad z serowymi mielonymi będzie komplety, jeżeli uzupełni się go surówką. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na surówki do kotletów mielonych:

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • 350 g startego żółtego sera
  • 3 cebule
  • 50 ml mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka rozmiar
  • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda całkowicie odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, natkę pietruszki. Wbić jajka i wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować równe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Układać na desce.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru. Usmażone przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej