Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami. Jak zrobić mielone inaczej?
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. W tym przepisie poznacie mielone w zupełnie innej, ale pysznej odsłonie. Mięso wieprzowe zostało wzbogacone o starty żółty ser oraz pieczarki. Smak kotletów podkręcają przyprawy. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami, które zachwycą smakiem i aromatem.
Jak zrobić kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami?
Do mięsa mielonego dodaje się podsmażone pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, mleko, jajka oraz przyprawy. Masę należy dokładnie wyrobić, a następnie formować z niej kotlety. Obtoczone w bułce tartej mięso smaży się na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu odciekł.
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami
- Kotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i pieczarek robi się łatwo i bezproblemowo.
- Czas przygotowania domowych mielonych z wieprzowiny nie jest długi. Przygotowanie masy mięsnej i usmażenie kotletów nie powinno zająć więcej niż 40 minut.
- Chociaż lista składników może wydać się długa, wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych i na bazarach.
- Masę mięsną należy wyrabiać dłońmi. Powinna być zwarta i gęsta.
- Zamiast natki pietruszki sprawdzi się koperek.
Z czym podawać kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami?
Mielone w tej pysznej odsłonie serwuje się tak samo jak te klasyczne. Doskonale smakują z zasmażanymi buraczkami, młodą kapustą czy pieczonymi warzywami. Można podać do nich gotowane ziemniaki, ulubioną kaszę czy drobny makaron. Obiad z serowymi mielonymi będzie komplety, jeżeli uzupełni się go surówką. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na surówki do kotletów mielonych:
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej
- Surówka z młodej kapusty z majonezem
- Niezwykła francuska surówka z marchwi
- Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
- Wyrazista surówka z pora i pietruszki
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 350 g startego żółtego sera
- 3 cebule
- 50 ml mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka rozmiar
- 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda całkowicie odparuje. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, natkę pietruszki. Wbić jajka i wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować równe kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Układać na desce.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru. Usmażone przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką.