Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone warzywa z parmezanem to smaczny obiad bezmięsny. Jarzyny dostarczają sporo składników mineralnych i witamin, a ser znakomicie podkreśla ich smak. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 290 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 0,25 kalafiora
- 1 ziemniak
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju/oliwy
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka
- kumin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać i pokroić w grube jednocentymetrowe słupki, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki.
- Przełożyć do miski, skropić oliwą i doprawić przyprawami, dobrze wymieszać, aby składniki pokryły się marynatą.
- Tak przygotowane warzywa wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 190 st. C.piekarnika
- Po 40 min warzywa wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.