Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pieczone warzywa z parmezanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Pieczone warzywa z parmezanem to smaczny obiad bezmięsny. Jarzyny dostarczają sporo składników mineralnych i witamin, a ser znakomicie podkreśla ich smak. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 290 kcal.

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka
  • 0,25 kalafiora
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka
  • kumin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać i pokroić w grube jednocentymetrowe słupki, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki.
  • Przełożyć do miski, skropić oliwą i doprawić przyprawami, dobrze wymieszać, aby składniki pokryły się marynatą.
  • Tak przygotowane warzywa wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 190 st. C.piekarnika 
  • Po 40 min warzywa wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.