Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach. Obiad na bogato dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach to znakomity pomysł na rodzinny obiad. Szybkie przygotowanie i proste składniki to nie jedyne zalety tego dania obiadowego z piekarnika. Zobaczcie, jak zrobić pysznego pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką i kolorowymi warzywami.
Jak zrobić ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach?
Przyrządzenie soczystego kurczaka, którego piecze się w jednej formie razem z warzywami, jest bardzo łatwe. Wszystkie czynności są dokładnie opisane, więc na pewno nie pojawią się żadne przykre niespodzianki. Przygotowanie dania to kilka prostych kroków.
- 1. Krok – przygotowanie marynaty do kurczaka, natarcie mięsa i wstawienie go do lodówki
- 2. Krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
- 3. Krok – ułożenie warzyw i kurczaka w formie do zapiekania
- 4. Krok – upieczenie potrawy w piekarniku
Jak długo piec kurczaka z warzywami w piekarniku?
Według tego przepisu kurczaka piecze się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Czas pieczenia ćwiartek wraz z warzywami wynosi godzinę. W tym czasie mięso dobrze się upiecze i będzie soczyste, a skórka stanie się chrupiąca.
Z czym podawać ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach?
To danie, które jest nie tylko proste i efektowne, ale i sycące. To obiad, do którego nie są potrzebne inne dodatki na ciepło. Sprawdzą się natomiast chrupiące surówki i kolorowe sałatki. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na ten dodatek.
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji
- Mizeria w nowej odsłonie
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Zielona sałatka z 3 składników
- Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym
- Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą
SKŁADNIKI
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 5 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do pieczonych ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać z czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Kurczaka natrzeć marynatą, przełożyć do miski i wstawić do lodówki na godzinę.
- Obrane ziemniaki i marchewki, cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w ósemki. Warzywa przełożyć do miski, wlać pozostałą oliwę z oliwek i doprawić przyprawą do ziemniaków.
- Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć ćwiartki kurczaka i gałązki rozmarynu.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 60 minut.
- Podawać na gorąco z surówką lub sałatką.