Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach. Obiad na bogato dla całej rodziny

kurczak na warzywach
Autor: Shutterstock Sekretem smakowitych ćwiartek z kurczaka pieczonych na warzywach jest aromatyczna marynata do mięsa.
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach to znakomity pomysł na rodzinny obiad. Szybkie przygotowanie i proste składniki to nie jedyne zalety tego dania obiadowego z piekarnika. Zobaczcie, jak zrobić pysznego pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką i kolorowymi warzywami.

Jak zrobić ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach?

Przyrządzenie soczystego kurczaka, którego piecze się w jednej formie razem z warzywami, jest bardzo łatwe. Wszystkie czynności są dokładnie opisane, więc na pewno nie pojawią się żadne przykre niespodzianki. Przygotowanie dania to kilka prostych kroków.

  • 1. Krok – przygotowanie marynaty do kurczaka, natarcie mięsa i wstawienie go do lodówki
  • 2. Krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
  • 3. Krok – ułożenie warzyw i kurczaka w formie do zapiekania
  • 4. Krok – upieczenie potrawy w piekarniku

Jak długo piec kurczaka z warzywami w piekarniku?

Według tego przepisu kurczaka piecze się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Czas pieczenia ćwiartek wraz z warzywami wynosi godzinę. W tym czasie mięso dobrze się upiecze i będzie soczyste, a skórka stanie się chrupiąca.

Z czym podawać ćwiartki z kurczaka pieczone na warzywach?

To danie, które jest nie tylko proste i efektowne, ale i sycące. To obiad, do którego nie są potrzebne inne dodatki na ciepło. Sprawdzą się natomiast chrupiące surówki i kolorowe sałatki. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na ten dodatek.

SKŁADNIKI

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonych ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać z czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.
  • Kurczaka natrzeć marynatą, przełożyć do miski i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Obrane ziemniaki i marchewki, cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w ósemki. Warzywa przełożyć do miski, wlać pozostałą oliwę z oliwek i doprawić przyprawą do ziemniaków.
  • Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć ćwiartki kurczaka i gałązki rozmarynu.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 60 minut.
  • Podawać na gorąco z surówką lub sałatką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej